[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
仲要兩邊開,一買就要買兩隻,計返港紙都差唔多1.5k,好唔抵
如果真係出到,出果陣應該ikea 都出咗了
唔明,hub就應該一隻夠,一個brand一隻
而家屋企一舊米家一舊ikea tradfri好阻訂

2020年4月出貨
頭先去左睇ikea, 佢嗰隻都係要另外鑽窿?定可以裝番本身for屋企條軌嘅窿
Ikea 係成舊換
前排買左Ikea,但玩嚟玩去都係燈膽only
Hub一隻就夠,但要買兩部機先做到兩邊開
Ikea個隻應該係成舊連窗廉一齊換
之後有窗簾同plug
咩係plug?
唔明點解個個brand都可以工常adapter size 佢要咁大
Eve 都好大,因為入面有哂wifi 果d adaptor
另外我又唔明點解有啲product唔洗hub都一樣connect到其他野eg Ambi/webcam 嗰啲?
用過IKEA真係麻麻,又要另外俾錢買bridge,可以選擇嘅light effects又勁少
英亞,連運費好似700幾
大半年前買過IKEA,用咗幾日無再用,之後改用屌米仲好過佢
用hub果啲係用緊zigbee(唔記得係咪咁串)個technology, connect 會穩定啲
唔用hub果啲用緊藍芽或WiFi connect
屌米不了,寧願貴啲用其他牌子
屌咪出左個支援homekit 既網關
差唔多所有小米都用到homekit 啦
唔怕大陸野既話
除咗智能家居產品,唔會用大陸牌子嘢。到目前為止,屌米quality真心OK,唯一係唔敢用佢哋嘅cam 最介意嘅反而係擔心佢哋出嘅device用被利用做網絡攻擊
咩都唔用小米
係,全部都有替代品
唔係擔心 你已經幫緊佢地DDOS
大半年前買過IKEA,用咗幾日無再用,之後改用屌米仲好過佢
屌米不了,寧願貴啲用其他牌子
除咗智能家居產品,唔會用大陸牌子嘢。到目前為止,屌米quality真心OK,唯一係唔敢用佢哋嘅cam 最介意嘅反而係擔心佢哋出嘅device用被利用做網絡攻擊
唔洗擔心 你已經幫緊佢地DDOS
aqara? 同小米唔通 買左幾款就好難轉
MAC address block 9佢唔比聯網 只可以lan 內 咁o唔ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞