[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
新手會建議homebridge...易用好多
我反而只用 HomeKit 做 automation (Eve app 裡面既 automation 都係 HomeKit), 可以同其他 device 連動,又可以 based on 唔同 rules & conditions
係囉,所以唔明佢個問題係邊
Eve個app真係好用
可以感應到有movement 同唔夠光先開燈
唔洗用時間呢啲唔準確嘅條件
因為有隻拖板,之前寫喺support homekit,點知原來喺要用佢秀隻app去控制。而家隻拖板改番support iOS,無咗HomeKit
係咪講緊smartlife?
Nfc 都係有d 用的,例如家中長者不懂控制,用nfc 的方式會直觀d 比較容易解釋。
唔識控制最直接就係貼粒SMART BUTTON上去,實體制一定好過用手機嘟
依家好似仲未有 HomeKit 既 UK 制式拖板
根本就反智啦,驚老人唔識用又整,又迫人用部電話去嘟,整得都實多過一塊,又要人記有咩用。
最on9 係咩,本來裝修就應該為靚。smart home 少d 制可能都係為靚。你靚都成屋都係cheap cheap nfc 貼...本末倒置
上面咪有人回左百貨應百客,實有on9客
Philips Hue個Motion Sensor 都有
唔想19幾個device都駁router, 如果入坑係咪揀個zigbee hub如Philip or IKEA?
有無啲第2個brand都可以connect埋Philip同IKEA?
粒嘢貴到痴晒線
小米
唔想用小米就home assistant 自己砌
thx, 即係無啦
無,zigbee但各自standard
唔記得,應該係本地或大陸牌子。

我自己用eve/ august/ 同hue,暫時得hue係滿意。

eve用bt,久唔久connect唔倒,同埋有auto power off個問題。

august最近有時用apple watch會開唔倒門。
用一啲方法, Hue Bridge 係可以 connect 到 IKEA Tradfri 燈膽

https://www.the-ambient.com/how-to/ikea-smart-bulbs-on-philips-hue-app-255
thx, 我頭先搵到
不過我諗入ikea坑算,貪佢有窗簾同埋setup咗個smart home部門。好似會投入好多搞咁
Eve 要收到好要擺近 Apple 既 Home hub (Apple TV / HomePod), 或者加 Eve Extend (香港無, Amazon 有)
IKEA 性價比高 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞