[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
要homebridge
宜家有冇窗簾可以靠apps控制?
ikea窗簾本身就support homekit, google同alexa
佢真心問currently呀屌
ikea香港幾時出
想要homekit電視 不過啱啱換咗冇耐有排都冇得換
香港出左幾個月啦,我都用緊
想問知唔知Google home 幾時support 廣東話?

用緊google home+remo
搵唔到既巴打 淨係search到官網faq
我用tradfri search

好唔好用 啲鑼絲窿同你本身嗰幾個一唔一樣位?
有一邊唔一樣,你睇說明書就明點解,有一邊係電位,個窿位放到好入
有冇巴打用ikea 隻smart plug插大電流電器?
想買來插本身用13a頭嘅冷氣
用緊呢隻插冷氣。
佢寫可以 2990W 13A,應該無問題
不過咁大電流既野長開我自己唔建議
我平時係插落氣炸爐用左半個鐘都暖暖地
巴打你依隻會唔會發熱?
仲諗住本身都係13a 見佢又寫13a會頂得到
呢隻我都有,大功率電器一樣會暖
即係隻隻都差唔多
佢寫得應該就無問題既,係我淆底姐
巴打
我有興趣裝lifesmart燈制但師傅話未裝過lifesmart燈制唔知電箱夠唔夠位
想問係咪一定裝得落?
另外想問邊度買制同個bridge平?一個制四舊幾水
有智能燈制香港用到又唔係蝗咩
我都用緊呢隻插冷氣
你同個師傅講要制位拉青線就明。其實宜家d燈制standby咪有led燈既,就係拉左青線。

個時我個師傅又係勁驚,我話拉青佢就識裝,同埋有説明紙,照插only我個時又無理電箱位,因為師傅幫我全屋拉的。

我當年京東買左4千幾人仔,smartstation,制面呀,感應器,窗簾軌同摩打。個時做promo送左個cam,係貴架,但當年得佢實體制+有三鍵,輕觸我怕用唔慣。京東個時收到2個面板有少少污糟,同個客務講完免費俾番2個面板蓋我,都60蚊個蓋好好服務。我宜家有問題都會揾售後,有時見有bug反映下好快就fix左。

佢之前港島有個勁細鋪做display,可以facebk問下佢地。我個時見順路就上去望下,仲送左個lifesmart藍芽燈泡俾我但我無用。

不過lifesmart最煩唔係行zigbee/wifi,佢自己制式,所以唔support IFTTT,你無得IFTTT 寸起d device. 不過暫時都夠用無投訴既。

宜家小米好似都出到實體三鍵面板,但無用過唔夠膽講
eve係咪外國野?洗唔洗又整個bridge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞