[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
想問下會唔會有D門lock係細細舊 可以connect到wifi 手機開鎖 又可以用指紋 見august 個舊細細舊幾好但怕個手機會冇電 屋企兩老又唔太識用手機
用緊邊個wall switch
在日本買左7000yen,玩左幾個鐘
佢可以scan 到溫度,濕度同光暗
可以唔靠其他中樞都可以o係屋企以外範圍控制
唔支援homekit,但可以加落siri ,唔解鎖咁聲控冷氣、電視同燈

缺點係加落siri 度時,個remote每個掣都要開一個shortcut,就好似咁
窮就真係無計,要用小米。
如果畀得起,用HUE啦,用咗幾無無投訴。
有冇咩牆壁switch可以用,要homebridge都可以

唔係幾想將兩個ikea smart light bulb插落兩個e27既燈座度,冇得一次過熄晒兩個燈
Wall switch真係冇咩選擇
用google 既咪買個sonoff /雜牌既smart switch
裝o係燈前面,旺電見到1樓第1檔就有好似100蚊有找

要用homekit 既就要識自己改,或淘寶
Homebridge可唔可以?
但sonoff 係大陸牌子嚟
https://sonoff.tech/contact-us
如果google有廣東話我都會用
黎緊屋企裝修,諗住簡單整小小智能野,想問pccw攞緊嗰個samsung smart things好唔好用?我見佢可以connect好多唔同品牌既野

另外我對有巴打講嗰個tado有d興趣,因為屋企房會用窗口機,廳嗰部係舊既分體式,係咪都可以connect到?

同埋budget有限,窗簾冇得整住,但將來想整返,我想問係咪窗簾附近要留個制位攞電,我要叫師傅整定先
smartthings 連唔到homekit,連google assistant 就有bug 唔係個個連到
但係佢就話本身佢已經=homekit嗰d

tado我睇左d簡介,係咪大部分大牌子既冷氣都可以connect到?

其他問題都想睇下有冇巴打答到我
你用返Google Home / Apple Homekit 家居apps set 場景 一次過熄/開唔得?
都可以嘅
但佢本身無聲控,你要聲控就要連google home,但google home 唔知有bug 定點,唔係個個人都連到
我本身唔要求有聲控,電話連得哂就得

tado真係好有興趣試用,但係咪唔洗係裝修嗰陣做準備,就咁買返黎就得?

窗簾係咪一定要預個制位攞電?
有無人知Hue Play HDMI Sync Box
邊度可以買到?
https://jp.candyhouse.co/
https://qrio.me/store/smartlock/
唔知有無人有留意過呢兩款SMART LOCK

好似唔支援SIRI, 好處係唔洗拆鎖, 直接痴上去就係
tado可唔可以上amazon買?
睇下black friday 買唔買到
之前仲好好地,都唔知依家搞乜

想問reset係指斷bridge電?
用ikea 個app 重設
Koogeek 大陸嘢嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞