[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
係 好心佢冇心搞唔好出 我地可以轉會轉得決斷啲
巴打分享下丫
用ambi?
ambi 係一舊垃圾,
個database 差到...
明明兩年前先買嘅P 記分體冷氣都無資料...
同佢個CS (CS ok 嘅,有心做野,態度好)搞左兩三次,
諗住剩係話set 到做開關機就算,
一樣唔掂。

好想知淘寶果 d 咩萬用紅外線hub 會唔會都有用過佢。
你果d 咩分析,
自動調溫,
甚麼甚麼再勁有咩用?
你首首先要連到部冷氣先架。

朋友個同事公司抽獎禮物,
但佢都用唔到,
咁我好想買,
個fd 知道左就勸我話有lee d case,
借埋來俾我試。
結果真係廢嘅...
咁我都唔買了
巴打最後用邊隻,remo?

我上網見幾個brand都會定時定候就必一聲 好影響睡眠質素...

而家諗緊switchbot hub 嗰啲會唔會仲平 都係開到機要緊
最後...
本身冷氣遙控俾d 電池液整壞左,
保養換要$2xx...
最後買左$20 嘅代用,
Low tech no 野,
開心使用。

希望有一日真係遇到d 簡單設定又好用嘅high tech 野,
我都想知有咩智能冷氣遙控係work...
想問下燈泡底座E27係邊有得買?
有冇人用緊Smart plug?
想知大家會用嚟插乜?
風扇
之前用黎插聖誕樹,日落著午夜熄
買左個ikea插燈 但個plug同上面個usb牛熱到辣手 有啲驚
我手上都有三隻ikea plug
未諗到玩咩 可能諗唔到就賣
但竟然會熱到辣手...
ikea
抽氣扇
以前有用 Ambi, 不過依家我啲冷氣差唔多換晒去變頻就唔太需要佢既 AI 恆溫,所以就轉左用 Sensibo
呢樣就外國比較好,佢哋啲家用thermostat / HVAC control 比較通用,可以好方便換個 Nest / Ecobee 落去
有冇人買過Phillips hue 既廳燈
相類似 ceiling lamp 52W
知唔知係咪買返嚟就咁安裝就可以
定係通常都係包埋安裝
thanks
唔知關唔關條淘寶usb to usb事
用iphone牛
有冇正常牌子平usb to usb線賣

其他user熱唔熱
我試過唔覺意hi 到shortcut 個制開咗成日冷氣,而家唔敢show 開冷氣係iPhone 最左果頁度
一定會買Verbatim
三菱化工子公司
verbatim我都鐘意 但我記得前排有人話都係大陸oem
講經咩 有邊間唔係大陸OEM
有嘅話QC得唔得又係一回事
又唔係要淘寶或者買大陸牌
你諗你啦
我有用 Hue 吸頂燈,安裝同普通吸頂無分別
Ambi 同 Sensibo 都可以用 Homebridge

Tado 本身 support HomeKit 係唔錯,但有個問題係佢喺好多冷氣都唔可以 set 死個風葉擺動
咁想請問燈制位置呢
佢係咪都會有跟新嘅燈制入返牆
新手暫時冇乜概念
搵日都會想去舖頭研究吓
因為暫時完全冇概念,買嘅時候係咪會安排埋師傅安裝
thanks
佢會跟一個 Hue Dimmer Switch,用電池,就咁貼牆用。原有燈制就會作為總開關。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞