[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我send相去佢chatbox 度問
而家啲物流好慢
係, 上年最低$119, 唔急可以等下
收到
Tado v3係咪要插usb? 有無得wireless?
屋企有幾部冷氣係咪要每部一個先得?
而家搵緊有冇啲用app控制嘅開關窗/露台門嘅野買如果唔係點開冷氣

有冇人有研究過
巴打用左咁耐有咩評價
如果放舊野喺一個射到ir去兩部冷氣既位,可唔可以指定開邊部架?
因為而家有時個實體remote都要用手遮一遮先得,如果唔係會兩部着晒
有研究過,但唔多覺有家用款
有嘅都係for商用
唔會support到smart home
真係要玩嘅可能要買嚟自己做工程師改裝

你都係死心自己行去閂窗啦
https://world.taobao.com/item/614200402819.htm

因為平時屋企開住窗開冷氣又未返去嗰陣唔知點好
淨係搵到啲大陸野support米家可以用shortcut唔知唔鑽窿穩唔穩陣
睇樣都覺得好流,用兩用就壞
可以試吓嘅,但好似話米家個ser成日死
支那嘢自己諗過啦
最主要係呢啲門窗要定期保養
要確保行得順唔會kick死個摩打
唔可以, 其實都係同普通 remote 原理一樣
睇完一輪 買hue好似好過ikea 雖然貴啲
自己考慮好.
大陸野.
掣位唔知啱唔啱.
你自己識唔識裝?
用home assistant先做到wifi checking
Step1用咩平台 homekit/google home/alexa
Step2 接唔接受大陸野(好處平)
Step3 去馬
homekit係咪冇得set timer?
例如 我開左風扇 想3個鐘後自己熄 應該要點做?
hue app入面set 回復電力後 預設狀態

你可以自由選擇 off、不同情景、停電前狀態(熄電前嘅色/光暗)
同siri講「幫我開風扇,3個鐘後關左佢」...
今次試下先thx
係homekit 自動化新增設定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞