[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
想知DYSON 用 IKEA個智能插蘇 係會有咩效果
開唔開到風扇
雖然我知DYSON自己都可以加SHORTCUT用SIRI
但係我都係加埋佢入HOMEKIT個到一次過控制
hue 重點係個燈膽,唔係支燈噃
BTW 佢果啲天花燈,無得換膽的,一壞就要成支燈換
https://www.amazon.com/Philips-Ambiance-LightStrip-Compatible-Assistant/dp/B0167H33DU

我講lee 隻product,
因為佢其可以配落一d 特色天花燈上面用,
我想討論嘅係有無人試過除左插落三腳socket 之外,
轉其他電源。
因為如果一定要配三腳socket,
其實好限制佢嘅用法。
除左攞來扮架步,
真係無咩用...
裝修最緊要靚,
如果連個電源都收唔埋,
真係唔知整來做咩...

果隻火牛黎,無左著唔到
咁其實大家點樣整靚d 燈or 揀d 靚燈...
E27 燈膽款...
其實真係好焗限大廳同房燈嘅選擇
求推介 吸頂燈可以合理少少買到支援HOMEKIT...
想用PHILIPS HUE 係咪一定要天花燈用番傳統LED燈膽?
另外 用PHILIPS HUE既話 智能插蘇點搞 又要用另一個牌子?...
我就係想問d 天花燈係要用philips hue 既話
係要買番傳統既天花燈定點
hue 自己出既天花燈真係好撚貴
解決方法:

首先買一盞你鐘意嘅天花燈, 插翻Hue 嘅燈膽( 留意Hue 多數係E27 大頭,個膽都幾大個),再唔係買ikea 套 Tradfri 再平啲

再唔啱你買hue bridge,再買hue 燈膽 ikea 燈膽溝埋用都得,唯一係 ikea 燈膽搭hue bridge 用唔到homekit
姐係只可以用傳統有燈膽既天花燈
我都搵到d 北歐走既天花燈既 用E27就得啦
好多問題
1. eve 個個智能插蘇洗唔洗Hub 打算用philips hue
2. 有無人用過switchbot 個窗簾 未見到有實際用過唔敢買
Hue 除左 E27 螺絲頭燈膽,重有 GU10 射燈頭
屋企無假天花 應該唔洗
有明裝射燈

想知佢冷氣自動幫你轉溫度個陣係咪會咇咇聲
因為平時用番大金原廠個controller 一禁制就會響
剩係燈都成二千蚊啦喎... 仲未計bridge 個d
真係無錢買 我打算買個普通天花燈兩舊水+hue starter kit 900蚊 已經搞掂
係啊
有燈掣既智能燈
lifesmart好似都係蝗
好似過左電要人手開關嗰啲都唔得
eg 電視(只入到standby),有電子錶板嘅抽濕機
我上網睇外國d 人話得既
ikea bridge用唔用到hue products
巴打我訂左之後搬左去個冇拉簾嘅地方

有冇興趣原價收 準備出貨了 可以叫kickstarter switchbot直接寄去你度

用左成年 感覺如何呀
有冇得set指定時間唔自動恆溫?訓覺時間靜比較緊要
有咩有冇link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞