[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
IFTTT即係咩?
Homekit好似冇呢樣野?
原本用開佢人手拉嘅窗簾
𠵱家又要鑽過啲位
唔洗Bridge
用藍芽連接 直駁iPhone/iPad (Hub)
如果藍芽太或者多干擾 可以另外選購Eve Extend

Eve Device(最多8個)<>Eve Extend<>Wifi/Router<>iPhone/iPad
我ikea用咗成年插冷氣 冇事
你當入面有好多api,可以寸起唔同brand既device/apps,用黎create routine。

例如我有skybell,咁可以用IFTTT寸起weather 個service,陰天落雨就藍燈,好天就綠燈。

我因為support device唔多,都係好玩性質。
要鑽多幾多個窿
最小兩個
我自己對eve評價麻麻,因為行藍芽,delay問題有時都幾嚴重
HomeKit好似唔洗IFTTT都做到?
2回事黎,可以研究下既
唔用吸頂燈既可以用一組盒仔燈或 track light, 用 Hue GU10 膽
LightStrip 係設計用做氣氛燈或非主要照明,好少用來做天花燈。

而我就用佢做燈嘈。
依家興玩盒仔燈或 track light,加氣氛燈滲光,再加一啲 feature 吊燈同座地燈等
問題feature 吊燈都一定要揀e27,
事實係少左選擇。
你係想要啲 filament bulb 定係成組都係用 built-in 膽既燈?前者 Lifx 有出,後者就一定要用智能燈制
Homebridge 有 Dyson plug-in
我知 呢個必整 而加係比較擔心 switchbot 窗簾姐
不過都對佢有信心會出 因為呢件野實在太正同方便
之前HK Apple store 有賣,不過宜家冇再放係 store。

唔洗 bridge,對應 HomeKit 非常好。
冇特別去留意,反正冷氣一開就開一晚。
巴打快啲同我買啦我唔想晒左佢呀
我都有訂
插蘇我用緊 IKEA, 接駁晒 HomeKit 就可以被Hue Dimmer Switch control 埋
仲未出貨?我仲未訂 打算整好裝修先
裝完用記得上黎share
遲下要先睇下點...
好...咁我寄住俾自己先...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞