[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我訂左 SwitchBot 嗰隻,可以搭 Homebridge / IFTTT
Eve Room
而家邊到都買唔到philips hue
唔好意思 睇左幾個鐘都唔係好明
如果我想全屋燈制可以用app開關
係咪買Philips/ikea智能燈膽就得?
如果想玩埋自動感應開關燈要買埋咩配件
Hue 同 Ikea 都有自己既 motion sensor, 但 Hue 嗰隻好用啲
hktvmall 有
係咪一定要買埋個Philips bridge?
兩個都要買佢隻bridge
用wifi 直接connect 而唔駛用bridge 既smart home devices 既反應都係麻麻

有bridge 行zigbee 既 (例如philips hue) 真係反應快啲
屋企要裝修留名學野
其實我唔係好明SPEAKER點聲控到電燈, 係咪要搵師父再改裝?
如果我想整埋光暗?
想裝ikea個智能窗簾 但我隻窗喺冷氣機下面 想問下喺冷氣機個石台位(室內)鑽窿有無危險? 怕鑽穿鋼筋之類
想用HomeKit控制冷氣除左買個list上面唔識果d牌子之外仲有冇方法
爬左文好似用Nature Remo mini可以解決
但好多片/文都係教連去google home
有冇Homekit教學
假設我廳同房用同一牌子冷氣,係咪要分開廳 / 房各一舊 Nature Remo 先得?
想問下, 如果我想用homepod 控燈開關,諗住買yeelight, 係咪唔洗再買其他配件?
如果我買多個smart plug, 又洗唔洗再買多啲野去配合?
想問下ikea philip個d係咪要買咩bridge先可以用到goigle assistant?
仆街咁撚平
邊到咁平
齊bridge 仲有2個燈泡添?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞