[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
Apple、Google、Amazon 將聯手打造通用智慧家居產品標準

雖說配置好的智慧型家居產品能給日常生活帶來不少便利,但最開始選擇裝置的環節,因為市面上 IoT 生態圈非常紛雜的關係,進行起來並不會特別容易(尤其對不熟悉 3C 的人來說)。為了改善這種情況,業內的幾大巨頭現在走到了一起。早些時候 Apple、Google、Amazon 和一些其它企業共同成立了一個 Connected Home Over IP 工作組,這個小組會由 Zigbee 聯盟統一管理,目標是開發出一套基於 Internet Protocol 的全新智慧型家居聯網開放標準。

對於消費者來說,此舉會讓產品的選擇變得更加容易。與此同時開發者們也能受益,通用標準的存在無疑將大大簡化產品的開發過程,同時還能節省開支。值得一提的是,IKEA、Samsung SmartThings 和 Signify(原來的 Philips Lighting)這幾個 Zigbee 聯盟的成員,也都確認會協助開發這項「無授權費的聯網標準」方案。

不過對於具體的開發規劃和時程安排,工作組暫時還沒有確定太多的細節。但有巨頭願意站出來朝著通用化的方向努力,對一般用戶來說總是好事一樁吧。
見到ikea以為香港終於出smartplug
Siri, Google Assistant, Alexa通殺
其實ifttt依家都做到,係冇咁順
HomeKit development kits open source
半年內應該個支援量追番上去
本身諗住apple唔搞,就轉用Amazon
無跟開

google home 可以用廣東話未
amazon買左部dyson am09 再淘左個變壓器返黎,轉左120V,一較冷暖風就屋企跳制,點算?
冇,應該個變壓器有問題
啫係要買多個變壓器?
用開iPhone應該買Alexa定homepod好?
同埋有咩燈膽𡟚用唔洗hub
利申 新手
唔介意價錢Homepod,介意alexa
照計係,其實點解咁睇唔開係美森買
見平平地想試下,加埋變壓器都平成千,點知搞到好煩
唔買homepod既話 google home遲早有廣東話 alexa應該5年都唔會有
想問下有tado既巴打,冷氣機配對嗰到係咪大部分有遙控既窗口機都得?我見佢官方好似都話其中一隻遙控係用唔到
近排買左lg洗衣機見有smart thinq,諗住連落google home度,點知話咩invalid terms type for services, 想知有冇得搞?
首先你個sensor 對窗,然後個賊要大陣仗到用laser gun 去開你間屋
應該homekit 同google assistant 唔support
google home有得加落去架但唔知做乜唔得
咁唔知,我冇用lg,我都係上網見人咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞