[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
ikea??
想問下香港係咪冇左燈掣賣?
一定要用ikea/philips個燈膽?
香港Apple Sotre得好少選擇
我用ikea,siri個反應快google home好多,可能因為google home要經外網,siri經內網(我冇homepod同ipad做hub)?
想問下我有sonos beam佢支援alexa..咁我之後買smart device係alexa個app到add左 係咪可以直接用beam做語音指令?
sorry for 1999
仲想搭單問下ikea燈膽係釘頭定鏍絲頭
啱啱買咗Ikea tradfri
想問下gateway 係咪一定要連住router ? 我router 放喺廳,燈放喺房,setup 好gateway 但係detect 唔到燈膽
咁係咪要將個gateway 放埋入房先得?
印象中只有鏍絲頭,但都有分大鏍絲頭同細鏍絲頭。
想問吓idea 個plug 房3/4 匹冷氣用唔用到呢?
嚟緊夏天想訓覺時開冷氣到零晨三四點自動熄冷氣同自動開風扇
之前講過,食唔到咁大電
應該係講緊我,我用EVE都係咁。
想問吓ikea個smart home plug連唔連到Philips hue bridge?
想試吓屋企燈糟光管用plug控制
咁就唔洗成排換hue燈咁冧
有冇方法可以係街用電話或者定時開儲水式熱水爐
Ikea 係咪未有smart ceiling lamp?
整咗NFC Tag 直接控制Phillips Hue

Android機,上Youtube跟咗一個用IFTTT+Webhook Web Service嘅方法。
一Read到NFC Tag,Web Browser去射去一條link,然後就

iPhone 就直接可以利用Shortcut,當Read到NFC Tag之後,即接經Homekit控制開/閂燈。
原理就係好簡單iOS Shortcut嘅if then else文法。

整咗NFC Tag 直接控制Phillips Hue

Android機,上Youtube跟咗一個用IFTTT+Webhook Web Service嘅方法。
一Read到NFC Tag,Web Browser去射去一條link,Load完個Page(收到Web Requset 就Control Phillips Hue)

其實點解唔直接用手撳制
3/4 都食唔到等我仲好期待夏天

咁要咩冷氣先得... 小米嗰個咩冷氣搖控點解夠力
你見個電制就知係全屋最大W數
如果係好set 情境都好d.如果只係一盞燈...
仲要多左塊唔靚嘅tag 喺牆身
nfc tag喺邊買 唔知大陸nfc tag有冇機會有私隱問題唔敢買。hktvmall都似淘寶貨
4分3 係未用3腳插嗰隻
我用Eve Energy 得喎 插獨立插座
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞