菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
FM2平民機皇
價錢一d都唔平民

Kodak遲啲都出番EktarChrom啦

有無話幾時有貨?

無,不過我估今年有,就算係,都要睇本地沖印舖,本地柯達肯唔肯配合推E-2 process 服務(八成唔會)

唔係用e6?

用e6米cross process

Ektachrome 喎

睇翻舊文,連台仔都要寄外國沖,我估柯達傾緊數,準備緊配套先要年尾

唔係講緊新ektachrome???? kodachrome先要外國喎

我都搞錯,新ektachrome用e6,好似上面巴打卷四十年就唔係e6
葉sir group 咁啱有人放基輔88

阿仙奴廠出品。。。不了

其實我都唔熟俄仔 只不過之前上ebay見到俄仔nikon mount

嗰啲係kiev系列

要nikon mount 點解唔玩翻nikon機
利申未玩過俄仔機

係俄仔有出Nikon mount機同機
可能俄仔機平掛

俄仔鏡都有吸引嘅地方

有冇俄仔nikon 鏡既相睇下

Mir-24
葉sir group 咁啱有人放基輔88

仲葉sir??水人改CCF自己賺到盤滿砵滿,呃人錢連自己都呃埋

阿仙奴廠出品。。。不了

其實我都唔熟俄仔 只不過之前上ebay見到俄仔nikon mount

嗰啲係kiev系列

利申未玩過俄仔機

可能俄仔機平掛

俄仔鏡都有吸引嘅地方

Mir-24

遲啲po下我啲俄仔相

嗰啲係kiev系列

利申未玩過俄仔機

可能俄仔機平掛

俄仔鏡都有吸引嘅地方

Mir-24

遲啲po下我啲俄仔相

有時多到唔記得係邊支鏡影

Zenit Automat 配大陸鏡50 2.0

巴打用開咩菲林?
想買旁軸機有咩介紹? 特別想買俄機

Fed/ zorki

巴打用開咩菲林?

Vista

Fed/ zorki

Fed-2
Zorki-6

Fed/ zorki

Fed-2
Zorki-6

點解會想玩俄機?

Fed/ zorki

Fed-2
Zorki-6

點解會想玩俄機?

中意歷史嘅人或者會想試俄仔機
我就係對世界各地50-70年代嘅生活用品有興趣 所以俄仔德國日本中國機都有啲

Fed/ zorki

Fed-2
Zorki-6

點解會想玩俄機?

我就係對世界各地50-70年代嘅生活用品有興趣 所以俄仔德國日本中國機都有啲

我都係有少少因為歷史
我想知計劃經濟下蘇聯嘅工業工藝同所謂品牌係點
仲有因為俄鏡俄機又唔差,好多樣子都好討好,重要係平
但最主要係鐘意俄羅斯同東歐

Fed/ zorki

Fed-2
Zorki-6

點解會想玩俄機?

我都係有少少因為歷史

係呀 我之前仲有支1980年嘅蘇聯墨水筆
寫極洗極都開叉 我介紹左垃圾桶比佢識...

另外仲有架蘇聯鐵皮飛機係屋企深處
忍唔到手...
新po 已開

菲林機討論 4
https://lihkg.com/thread/186665/page/1?ref=ios

Fed/ zorki

Fed-2
Zorki-6

點解會想玩俄機?

我都係有少少因為歷史

係呀 我之前仲有支1980年嘅蘇聯墨水筆
寫極洗極都開叉 我介紹左垃圾桶比佢識...

另外仲有架蘇聯鐵皮飛機係屋企深處

我都係中意歷史
同埋覺得佢地啲機雖然平但係性價比好高,個樣又唔差
忍唔到手...

Pentacon

好想試吓過期四十年菲林係咩感覺

E-6 silde嚟,
但喺過期太多年,
就算夾硬當ISO3影,
當C41沖谷3-4級都冇乜野睇居多,
好好收藏啦。

反正年尾Ektachrome又出返,
到時影fresh slide仲正
FM2平民機皇
價錢一d都唔平民

FM2連鏡,價錢合理?
FM2平民機皇
價錢一d都唔平民

FM2連鏡,價錢合理?

過部post吹啦
btw 呢個價夠我買兩set fm2+兩支鏡
FM2平民機皇
價錢一d都唔平民

FM2連鏡,價錢合理?

過部post吹啦
btw 呢個價夠我買兩set fm2+兩支鏡

我見到個價都嚇親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞