菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有冇俄仔機械單反 平平地值得入手?想玩m42

M42 單反唔好買俄仔
唔對應大姑媽架, 會食住支鏡唔郁得
有冇俄仔機械單反 平平地值得入手?想玩m42

M42 單反唔好買俄仔
唔對應大姑媽架, 會食住支鏡唔郁得

天作之合,支頂針又會fit得入俄機入面個凹槽
我會走去拆咗固定針佢,咁嘅話道道都用到
新post lm
之前買左部minolta hi-matic af-d 但上網見到唔係咁多相關資料

上網有個烏克蘭ebay seller會拍片上YouTube 教人拆鏡抹鏡,佢有個方法可以頂住支光圈針,用相同方法就可以頂番大姑媽支固定針,佢用原子筆個芯管頂住,我會用少少AA膠痴一痴費時佢甩

個個好似巴打咁有俄機情意結咩
好地地做乜會破壞支鏡就部平機

想平又想用大姑媽一係用東德機一係用返賓得
新post lm
之前買左部minolta hi-matic af-d 但上網見到唔係咁多相關資料

有af 都好後期喇喎
對焦嘈唔嘈
最近想玩argus c3 c4

好似磚頭個啲?
好似話幾難操作

上網睇人玩,我覺得操作幾煩下

係真係幾煩 但係好似可以無限重曝

唔知$300搞唔搞得掂

好重,又要上鏈,了
有冇巴打用過nikonos iii潛水相機
有冇巴打用過nikonos iii潛水相機

仲防唔防到水架...
另外係水中點對焦
新post lm

有af 都好後期喇喎
對焦嘈唔嘈

個人認為有小小嘈 不過對於我呢d新手嚟講又覺得唔錯
折Ching 有冇Зенит с

幾型
有啲想放左部srt101佢
有冇巴打想收
咁大姑媽配東德機身得唔得
有冇巴打想收

有啲興趣 tg傾?
咁大姑媽配東德機身得唔得

得 係Zenit 唔得

幾型

係,我都要慢慢儲

幾型

有部Алмаз 好似F1,不過係K mount
有冇巴打想收

有啲興趣 tg傾?

好呀
id: kc5798

幾型

有部Алмаз 好似F1,不過係K mount

咁都可以轉m42呀
我ebay 買果部連md 50 1.7 都係一千有找連運費

其他上樓店要成千五
千五都可能係淨body

邊個model

Minolta x700
我ebay 買果部連md 50 1.7 都係一千有找連運費

其他上樓店要成千五
千五都可能係淨body

邊個model

Minolta x700

哦...x700 最近又唔知咩事比人吹奏嘛
同埋x700 有時會有電容問題 不過有得整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞