菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

窮撚器材展

呢代LCA好似相比起初代同LCA+易壞?

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?
有冇邊部機械機接到nikon 鏡?
用埋FE 想入多部入其他菲林
唔係nikon 機都得

俄仔岩唔岩

用到就得,有冇樣睇

巴打想介紹Kiev 17 19 20 比佢?
仇人機黎喎尤其Kiev 17

FT有諗過,但又想玩下其他鏡群
BTW 咩叫仇人機

你會送咩俾你仇人?

窮撚器材展

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

應該係

俄仔岩唔岩

用到就得,有冇樣睇

BTW 咩叫仇人機

我有部Kiev 17
整左三次都未用得
下個禮拜去拜山要順便帶上去寄比華佗

阿仙奴廠出品。。。不了

其實我都唔熟俄仔 只不過之前上ebay見到俄仔nikon mount

窮撚器材展

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

應該係喇, LCA 其實內銷多
入面個serial number 係乜
頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

用到就得,有冇樣睇

BTW 咩叫仇人機

我有部Kiev 17
整左三次都未用得

阿仙奴廠出品。。。不了

其實我都唔熟俄仔 只不過之前上ebay見到俄仔nikon mount

我有幾支俄仔nikon 鏡

窮撚器材展

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

好似82年開始出
聽講過84年支鏡好似最好
啱啱上opp,多人多到。。。
Btw 唔見咗本身個老細

應該休息緊 由突發休息之後都無見過老闆
上次幫朋友拎一堆菲林去沖 有筒lomography lady grey 要用c41沖 老闆個老婆話黑白黎架啵 講陰兩講谷鳩氣路使佢沖個筒拎去彩圖麗沖算

突發休息係咪三月嗰陣?
想C41咪就咁同佢講C41咪算囉
BTW,lady grey用得C41?

係 2月尾到3月 應該似老闆入左院
定唔知Earl Grey 我未用過lomography d黑白
有隻用c41沖嘅黑白的

因為上網睇lady grey同Earl Grey係用B+W proccess,有人用C41沖壞片

利申:我都未用過lomography 黑白

Lomo個網話係bw neg processing
btw 覺得lomo黑白麻麻 之前用過

黑白我都係玩 ilford, Rollie, Kodak多
Lomography 我暫時只係玩過Redscale XR, 買左F2未影, 同堆Colour Negative 100(120) 都未影

想試XPro 同 LomoChrome Purple XR , 但後者好似已經無哂

purple xr 我覺得真係幾正
仲有cn800 試過日頭影 出黎有啲偏粉幾好睇

窮撚器材展

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

好似82年開始出

是但啦 auto 有幾大分別.

第二張變晒型

窮撚器材展

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

好似82年開始出

第二張變晒型

恆安

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

好似82年開始出

第二張變晒型

恆安

路過咋 我住九龍

俄仔岩唔岩

用到就得,有冇樣睇

BTW 咩叫仇人機

我有部Kiev 17
整左三次都未用得

阿仙奴廠出品。。。不了

嗰啲係kiev系列

窮撚器材展

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

好似82年開始出

第二張變晒型

支鏡係膠?利申未玩過

窮撚器材展

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

好似82年開始出

第二張變晒型

變型變得咁誇

用到就得,有冇樣睇

BTW 咩叫仇人機

我有部Kiev 17
整左三次都未用得

阿仙奴廠出品。。。不了

嗰啲係kiev系列

要nikon mount 點解唔玩翻nikon機
利申未玩過俄仔機

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

好似82年開始出

第二張變晒型

支鏡係膠?利申未玩過

玻璃

用到就得,有冇樣睇

BTW 咩叫仇人機

我有部Kiev 17
整左三次都未用得

阿仙奴廠出品。。。不了

嗰啲係kiev系列

利申未玩過俄仔機

係俄仔有出Nikon mount機同機
可能俄仔機平掛

呢部咪初代LCA
都唔算易壞
初代冇公仔
二代有公仔
三代係LCA+

呢部係蘇聯內銷?

頭兩個數字係年份
我一部90 一部91

好似82年開始出

第二張變晒型

支鏡係膠?利申未玩過

玻璃

話説上星期六寄咗部Zenit 12CD,經順豐,嗰日寄完第二朝就到咗華佗手上

BTW 咩叫仇人機

我有部Kiev 17
整左三次都未用得

阿仙奴廠出品。。。不了

嗰啲係kiev系列

利申未玩過俄仔機

可能俄仔機平掛

俄國情意結

BTW 咩叫仇人機

我有部Kiev 17
整左三次都未用得

阿仙奴廠出品。。。不了

嗰啲係kiev系列

利申未玩過俄仔機

可能俄仔機平掛

俄國情意結

雖然我都有,但我對kiev機興趣不大

阿仙奴廠出品。。。不了

嗰啲係kiev系列

利申未玩過俄仔機

可能俄仔機平掛

俄國情意結

雖然我都有,但我對kiev機興趣不大

kiev所有機都伏?
見有部88抄哈蘇幾過癮

好想試吓過期四十年菲林係咩感覺

留名跟進 之前試過九零年過期既ektachrome 已經fog晒

Ektarchrome 係slide ,仲要25度,我唔建議谷,都係收埋佢啦。

谷4級,唔谷要當佢個位度數影,仲要Ektarchrome唔係度度有得沖

Ektarchrome 係slide ,仲要64度,我唔建議谷,都係收埋佢啦。

谷4級,唔谷要當佢個位度數影,仲要Ektarchrome唔係度度有得沖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞