菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
樓上個$1500 大把選擇
旁軸可以睇下paxette, Kodak retina iiic, canon p

感謝回覆!之前試用過朋友既olympus OM1(好似係) 感覺都好用 方便操作
你有無類似既介紹?
btw 肥花係?

Dcfever

中意OM1 就買返OM1 啦
都幾好嘅部機
不過注意最近有啲OM1 過片齒輪蝕
要過一下多啲先得 或者直頭打滑

打滑

係呀 我部OM1 領過野呀
過片直頭食唔到齒輪
條過片桿鬆左咁
marketplace 唔肯整話麻煩
結果寄左去相機華佗整
佢話好多OM1都有咁嘅問題

另外
OM2 同OM2SP
有倒水電嘅問題 唔係老化 主要係設計問題
因為佢入面有兩個測光
啪部機去off 位都未熄晒兩個測光
應該要先轉去B 門再off 機先得

不過講起電,我部AE1P唔可以閂,一閂咗第二次開番個快門都變慢,要keep住開,上網睇話係電容老化唔夠電,所以我一真唔熄餵飽佢,但都用到好耐

冇得換電容?

主要係一部機咁多IC 電容唔知壞邊part,要成塊電子板排線換,好大工程
本身老豆留左部ae1p比我 但係電池門壞了 想問下有無得整架?

點壞法?甩出嚟

我估係咪擰唔到出黎
係就麻煩啲 去marketplace 或者蘇師傅問下先囉

好彩唔係咁 係成日甩岀黎咁

門入面有修彈弓,係咪甩咗?佢本身有門蓋,fit手型嗰個蓋,拎上去扮見唔到

係彈弓問題 已經唔見左個門蓋了
本身老豆留左部ae1p比我 但係電池門壞了 想問下有無得整架?

點壞法?甩出嚟

我估係咪擰唔到出黎

門入面有修彈弓,係咪甩咗?佢本身有門蓋,fit手型嗰個蓋,拎上去扮見唔到

一係用膠紙貼住
一係問下啲師傅有冇屍體機

點壞法?甩出嚟

我估係咪擰唔到出黎

咁要借屍還魂

齊唔齊?如果有嘢跌咗就要借屍

後面有條黑色野爛左 我諗應該要借屍還魂

其他function 得唔得
香港邊到有得買JCH 菲林
話說我想買番部135菲林scanner
有冇巴打有介紹?
筆直1000-2000左右
唔想次次都出去比錢人整 好鬼貴
出面果d drum scanner行得快好多
你自己買flat bed一筒36連埋tune色同output玩到你嘔

我呢邊沖連scan貴到
所以先話想自己嚟

上淘寶買二手epson printer 好平下 之前買左部v500 5舊人仔
有兩筒過左期十年嘅菲林,點推係咪唔會出到啲咩野

試下囉 怕咩

試咗,用100iso去影,400去沖,scan出黎好似以前睇雪花電視咁
下次試下用iso25去影先

試下囉 怕咩

試咗,用100iso去影,400去沖,scan出黎好似以前睇雪花電視咁

會唔會係過曝

試下囉 怕咩

會唔會係過曝

應該唔係呱,我自己scan出黎都睇到有野出黎,不過就好似以前電視雪花咁
自己玩開A7,有機支M42/MD鏡,求新手機既推介

其他function 得唔得

之前去日本旅行都影到 只係個電池門位爛左
自己玩開A7,有機支M42/MD鏡,求新手機既推介

無新手機架
所謂新手機係呃鳩人嘅
有m42鏡
求鳩其一部機械m42 mount都得啦
你玩開A7,識影相架啦,仲洗人教咩?

MD 平平地X300 又得 SR1s 又得

屌,搵膠紙痴撚住咪得囉
戇鳩

問下姐 唔洗罵我既

屌,搵膠紙痴撚住咪得囉
戇鳩

問下姐 唔洗罵我既

是撚但啦舊機甩個電池蓋都借屍還魂
唔好意思做伸手黨 我6-7年前上yahoo bid買過部yashic electro 35 個時細個唔識 買完先知部野枝鏡同觀景器好多mo (見到上面有巴打自己抹好勁 )我可以去邊間鋪頭修修佢

同埋,大家有無賣菲林機店推薦?想搵部$1500樓下去旅行影相

巴打問下整electro35 個巴打有冇興趣整啦
呢啲機外面段估冇乜人肯整, 蘇師傅可能會.

1500 蚊大把option
唔熟或者去尖沙咀松屋比較好
個幾個呀伯幾好人, 啲野價錢都合理
如果去marketplace 或者showa 嘅話
建議巴打有少少概念先
因為如果唔係太識行上去嘅話
我怕佢地會sell 啲毛利高或者清貨機
雖然佢地都有保養

唔該哂巴打!我絲黎 ,不過唔緊要
唔係好鍾意個幾間專做偽文青生意既鋪頭
我去尖沙咀個到睇下先

yashica 啲機仔如果覺得整太貴去鴨記睇下 有啲幾舊水就有

我而加部機擺係到 嫌佢多mo無用
覺得咁樣好浪費所以想整唔想買咋

淘佬見到都只係199人仔

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5-c.w4002-7993617776.50.VMk4Zp&id=526448218080
唔好意思做伸手黨 我6-7年前上yahoo bid買過部yashic electro 35 個時細個唔識 買完先知部野枝鏡同觀景器好多mo (見到上面有巴打自己抹好勁 )我可以去邊間鋪頭修修佢

同埋,大家有無賣菲林機店推薦?想搵部$1500樓下去旅行影相

建議巴打有少少概念先
雖然佢地都有保養

我去尖沙咀個到睇下先

yashica 啲機仔如果覺得整太貴去鴨記睇下 有啲幾舊水就有

淘佬見到都只係199人仔

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5-c.w4002-7993617776.50.VMk4Zp&id=526448218080

無睇原來唔包正常 自隊一打

試下囉 怕咩

會唔會係過曝

100影400沖都微粒重
掉咗佢啦,無謂哂錢

咁大獲
咁我拎黎收藏算

建議巴打有少少概念先
雖然佢地都有保養

我去尖沙咀個到睇下先

咁啦 如果之前巴打唔肯整
你去利時10 樓10 室問下林師傅先

你地識好多野
真係多謝分享

希望位巴打睇到覆覆我

halo叫我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞