菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
同問邊間晒菲林(only scan) 正?上次去左旺角金聲對面

我本身住屯門
去開市中心隔離有間明珠
38$ 135沖加入DVD
一個鐘都唔洗就拎得

我自己就覺得平、靚、正

明珠好嘢嚟
老細又好人
但佢唔沖正片

明珠唔錯 但好似無得加high res

btw 沖正片有無乜推介
之前去東升沖左卷都幾正
但要等一個星期
應該係拎比人地沖?

E6 9成鋪都係out source .
一係柴灣COLOR6,一係就荔枝角FTA
City 又有megasale

邊間
買左部r3m黎玩!
同問邊間晒菲林(only scan) 正?上次去左旺角金聲對面

我本身住屯門
去開市中心隔離有間明珠
一個鐘都唔洗就拎得

我自己就覺得平、靚、正

明珠好嘢嚟
老細又好人
但佢唔沖正片

沖正去彩六啦
City 又有megasale

邊間?
買左部r3m黎玩!

我本身住屯門
去開市中心隔離有間明珠
一個鐘都唔洗就拎得

我自己就覺得平、靚、正

明珠好嘢嚟
老細又好人
但佢唔沖正片

明珠唔錯 但好似無得加high res

btw 沖正片有無乜推介
之前去東升沖左卷都幾正
但要等一個星期
應該係拎比人地沖?

E6 9成鋪都係out source .
一係柴灣COLOR6,一係就荔枝角FTA

係,不過color6工場個開放時間好閪,有嘢做好難即日攞
部konica iii立油
但俾得錢整不如買部iiia
買左部r3m黎玩!

正呀
買左部r3m黎玩!

正呀

想當年我都係全新r3m同m3之間做決定
香港邊到有得買JCH 菲林

Output
彩圖麗
比巴打講返起自己沖黑白搞到我又想玩返

不過依家部scan 冇左又要買過部

想玩自己沖彩色同正片,不過藥水唔知邊度買

自己沖彩色好難

搞得掂個恆溫其實同沖黑白差唔多

就係個溫度控制難

控温有人會買個warm bath恆温浴機,成個沖罐同藥水浸落去用,淘寶有售,但要注意電壓,同要多枝温度計確保水温準。

遊樂場個價好撚誇

岩岩搬去尖沙咀嗰間都ok
上得鋪買就預左貴啲架啦
但嗰間唔會水太多
可能因為啲機鏡都污糟啲

利:搬左之後未去過 我估應該有加價

粗用機去搵佢就啱

粗用去得嗰度不如ebay

ebay 冇得包fix

要fix 就出去搵師傅整咪得

省完錢又俾返出去,好身手

而家香港d師父好似有公價。起手都4-500。寄返大陸又過唔到關,之前特登拎返大陸寄去華陀 ,整完又壞左。唔知幾時先得閒又要拎過關

我整完都平過樓上舖 菲林機又無咁多新機 好難唔用用下壞
有冇菲林機tg group?
用緊nikon FG 有P mode

如果買鏡頭
non-ai 要磨屎忽先用到
ai就用到但用唔到p mode
ais 可以用到p mode

有無理解錯?

如果買鏡頭

有無理解錯?

AI 同 AIS 都可以用P mode
AI 同 AIS 係互通
只係135mm 以上用係FG 同FA 上面會有分別, 不過都唔會用唔到P mode

如果買鏡頭

有無理解錯?

AI 同 AIS 都可以用P mode
AI 同 AIS 係互通
只係135mm 以上用係FG 同FA 上面會有分別, 不過都唔會用唔到P mode

thanks巴打
新手入門,想買Minolta X-700
追過post知道香港樓上鋪係食水深架喇
但係因為急要 所以趕唔切淘寶同ebay
同埋我見淘寶同樓上鋪爭百幾蚊左右

請問HK Camera X-700 連50mm 1.4賣1550價錢如何?
因為我見佢支鏡係f/1.4 所以我諗貴啲都ok掛?
新手入門,想買Minolta X-700
追過post知道香港樓上鋪係食水深架喇
但係因為急要 所以趕唔切淘寶同ebay
同埋我見淘寶同樓上鋪爭百幾蚊左右

請問HK Camera X-700 連50mm 1.4賣1550價錢如何?
因為我見佢支鏡係f/1.4 所以我諗貴啲都ok掛?

我之前幫佢買支50 1.4 係700 蚊
我個部係韓版x-700 body
咁啱佢有支韓版鏡...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞