菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
今日我又入左三部機
已經比女朋友鬧死

RICOH 500GX

因為想換做全白機
所以自己摵走啲蒙皮諗住之後自己DIY

ZEISS IKON S310

不過要用625電好很麻煩
尋晚淘左幾粒翻黎再試下
無電之下快門得一檔
希望部機無事

YASHICA FX-D QUARTZ

自動測光光圈先決單反
岩晒我呢種懶人
不得不讚佢個viewfinder
清到好似數碼機咁
今日我又入左三部機
已經比女朋友鬧死

RICOH 500GX

因為想換做全白機
所以自己摵走啲蒙皮諗住之後自己DIY

ZEISS IKON S310

不過要用625電好很麻煩
尋晚淘左幾粒翻黎再試下
無電之下快門得一檔
希望部機無事

YASHICA FX-D QUARTZ

自動測光光圈先決單反
岩晒我呢種懶人
不得不讚佢個viewfinder
清到好似數碼機咁

ZEISS IKON S310 好似幾得意
如果想玩L39 mount
係咪福倫達好d ?
原本想要俄仔 Leica Copy 但見布快門 聽講好似無咁好易漏光?
原本睇緊FED1
係咪福倫達好d ?
原本想要俄仔 Leica Copy 但見布快門 聽講好似無咁好易漏光?
原本睇緊FED1

差好多錢喎
btw FED2 唔好啲咩
又平啲
大家好專業
新手都唔敢問問題,好驚俾巴打屌
大家好專業

你以為我都係好專業
其實我係三腳貓功夫
中意研究啲機嘅歷史多過影相
所以啲人話乜鏡有乜味
咩菲林點點點
到我手都係一樣
大家好專業

你以為我都係好專業
其實我係三腳貓功夫
中意研究啲機嘅歷史多過影相
所以啲人話乜鏡有乜味
咩菲林點點點
到我手都係一樣

其實我都覺得啲咩咩味冇乜特別
可能我廢
最近好撚窮... 要變賣
我想問下賣summicron 第四代加製換c sonnar或planar好唔好?我更加想summarit 但搵唔到靚既m mount

正野 用料如何

好輕但好扎實

想問下巴打邊度買? 我都有部praktica
我想問下賣summicron 第四代加製換c sonnar或planar好唔好?我更加想summarit 但搵唔到靚既m mount

支鏡咩焦距?

巴打問下整electro35 個巴打有冇興趣整啦
呢啲機外面段估冇乜人肯整, 蘇師傅可能會.

1500 蚊大把option
唔熟或者去尖沙咀松屋比較好
個幾個呀伯幾好人, 啲野價錢都合理
如果去marketplace 或者showa 嘅話
建議巴打有少少概念先
因為如果唔係太識行上去嘅話
我怕佢地會sell 啲毛利高或者清貨機
雖然佢地都有保養

唔該哂巴打!我絲黎 ,不過唔緊要
唔係好鍾意個幾間專做偽文青生意既鋪頭
我去尖沙咀個到睇下先

yashica 啲機仔如果覺得整太貴去鴨記睇下 有啲幾舊水就有

我而加部機擺係到 嫌佢多mo無用
覺得咁樣好浪費所以想整唔想買咋

咁啦 如果之前巴打唔肯整
你去利時10 樓10 室問下林師傅先

你地識好多野
真係多謝分享

希望位巴打睇到覆覆我

halo叫我?

哈哈 唔該曬樓上所有巴打
呢位巴打我有部electro 35 斗膽問你會唔會可以幫人抹 收返錢都無問題

支鏡咩焦距?

Sor唔記得講
有部Nikon FG, 應該壞左電子野,入左電個測光亂跳,快門放唔到 (得返B 同 M90 快門正常)
達叔唔整電子野,重有邊度可以整?
大家好專業

唔關事
有d問題根本Google就得
有部Nikon FG, 應該壞左電子野,入左電個測光亂跳,快門放唔到 (得返B 同 M90 快門正常)
達叔唔整電子野,重有邊度可以整?

去西環 天達問下
表面上佢係一間街坊電器舖
實際上個老細係以前nikon 師傅黎

德輔道西, 屈地街口

支鏡咩焦距?

Sor唔記得講

有興趣,留聯絡傾傾?

巴打好有錢

正野 用料如何

好輕但好扎實

想問下巴打邊度買? 我都有部praktica

鴨記
係咪福倫達好d ?
原本睇緊FED1

差好多錢喎
又平啲

不過FED1 個上片方法多d
兩部有咩分別?
係咪福倫達好d ?
原本睇緊FED1

差好多錢喎
又平啲

不過FED1 個上片方法多d
兩部有咩分別?

FED1 係打開機底攝D 菲林上去
FED2 係成個背蓋可以拆開

唔該哂巴打!我絲黎 ,不過唔緊要
唔係好鍾意個幾間專做偽文青生意既鋪頭
我去尖沙咀個到睇下先

yashica 啲機仔如果覺得整太貴去鴨記睇下 有啲幾舊水就有

我而加部機擺係到 嫌佢多mo無用
覺得咁樣好浪費所以想整唔想買咋

咁啦 如果之前巴打唔肯整
你去利時10 樓10 室問下林師傅先

你地識好多野
真係多謝分享

希望位巴打睇到覆覆我

halo叫我?

哈哈 唔該曬樓上所有巴打
呢位巴打我有部electro 35 斗膽問你會唔會可以幫人抹 收返錢都無問題

抹鏡咁普通唔洗收錢啦
電子野就話惡搞啲
留低tg我搵你
影緊捲過期400當200影,咁沖係咪照當400沖
影緊捲過期400當200影,咁沖係咪照當400沖

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞