菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
買左om-1但全手動,好難玩、有冇咩半自動機推介
手動鏡手感好重要,我鐘意玻璃鏡同手動追焦嘅手感

其實係幾時開始流行膠鏡?

巴打講鏡片定鏡身?
今天的玩物,快門已經整番好,不過測光已收皮

咁都係冇乜得用喎

巴打講鏡片定鏡身?

鏡片呀
鏡身我就知大概係80年代中AF 機開始流行個時

有測光跟住個測光影都唔會差好遠其實
定想要有A,S,P 嘅機?

電話裝個測光app 咪得囉
半自動係咪想要自動曝光先
係就OM-2 啦
純粹用光圈控制景深就得
不過用OM-2記得唔用個時要撥部機去off
同轉去B 門
唔係你次次用都有換電

OM-1 有可能個測光係雞左嘅
OM-1 都玩唔都點玩文青FM2

其實S mode 比較少應用到
你控制得安全快門得黎又控制唔到個景深

巴打講鏡片定鏡身?

鏡片呀
鏡身我就知大概係80年代中AF 機開始流行個時

自從Nikon同Canon 出全電子機即Canon eos一出嗰陣基本上已經轉晒膠鏡
以前啲鑭系玻璃鏡真係正,又揼本,由做玻璃胚,到加鑭,分分鐘正過依家啲膠膠鏡
帶住外出先 今日咁好天

帶住外出先 今日咁好天

巴打用咩film?
帶住外出先 今日咁好天

巴打用咩film?

呢部入左C200
一般都係C200 Vista 200 400
平平地睇得多就習慣
以前啲鑭系玻璃鏡真係正,又揼本,由做玻璃胚,到加鑭,分分鐘正過依家啲膠膠鏡

釷玻璃仲正 不過有幅射
帶住外出先 今日咁好天

巴打用咩film?

呢部入左C200
平平地睇得多就習慣

小心呀爸打
呢度貪平會比大師叫你影數碼好過
好惡架
帶住外出先 今日咁好天

巴打用咩film?

呢部入左C200
平平地睇得多就習慣

小心呀爸打
好惡架

話知佢 又唔係影比佢睇

釷玻璃仲正 不過有幅射

釷同都係鑭系稀土,有幅射都係好少劑量,多數都係alpha beta,一層皮膚就隔到,我都有支,影暖味好正
好撚嬲自己,頭先無按退片制之後強行回片成卷菲林扯斷咗
帶住外出先 今日咁好天

巴打用咩film?

呢部入左C200
平平地睇得多就習慣

小心呀爸打
好惡架

話知佢 又唔係影比佢睇

我用業務用100咋
仲要淘寶買14個幾
會唔會比人鬧垃圾

我用業務用100咋
仲要淘寶買14個幾
會唔會比人鬧垃圾

絕對有可能
同埋沖scan一定要揀最貴果間
如果唔係都係會比人屌
帶住外出先 今日咁好天

巴打用咩film?

呢部入左C200
平平地睇得多就習慣

小心呀爸打
好惡架

話知佢 又唔係影比佢睇

我用業務用100咋
仲要淘寶買14個幾
會唔會比人鬧垃圾

業務用一流

去沖菲林鋪叫佢入黑袋幫你拎番出黎啦
我都試過用LC-Wide無㩒實粒制圈左幾野 跟住問朋友點解咁奇怪
最後爛左少少

Feel到有力就唔好夾硬扯

去沖菲林鋪叫佢入黑袋幫你拎番出黎啦
我都試過用LC-Wide無㩒實粒制圈左幾野 跟住問朋友點解咁奇怪
最後爛左少少

成卷見哂光無得救
通常我上菲林都卷緊啲先閂蓋過片,所以影到38張同一唔記得㩒掣rewind 就會feel 到力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞