菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

樂園淨係個location 已經話你知佢係掠水兼離地

仲要搞埋晒啲掠水晒相班,價錢真係天價。。。

宜家無一間新式賣機/菲林舖信得過
乜野昭和、playground、HK Camera全部都你垃圾當寶賣
仲要係鳩吹當聖經
賣機已經係咁
更加唔好旨意佢地沖同scan去到咩水準
一係唔好玩菲林
一係一步到位
千祈唔好諗住蔗渣價錢食燒鵝
隨時魚翅價錢食粉絲
要平,真係唔好玩菲林

我對比過價錢,依幾間比正常二手貴大約5-10%

所有野overprice 曬先至夠錢交租
高檔野賣唔起
咪搵啲低檔野搞噱頭然後抬價
去親都係得啲junk box 款
真係on9先會去
你sell高檔野我都會幫襯下
全部貴價下欄野真係呃濕鳩文青就得

遊樂場有Leica 野架 不過唔知會唔會伏 老實講 伏過一次 blocked

伏咩?

我之前買過部寶記,出左事。一插菲林就嘔撚左我幾張fuck fuck 最後換左機都未知得唔得,未得閑試

仲有冇其他中伏經驗fuck fuck fuck

我有講過

肯定係junk box摷出嚟

宜家無一間新式賣機/菲林舖信得過
乜野昭和、playground、HK Camera全部都你垃圾當寶賣
仲要係鳩吹當聖經
賣機已經係咁
更加唔好旨意佢地沖同scan去到咩水準
一係唔好玩菲林
一係一步到位
千祈唔好諗住蔗渣價錢食燒鵝
隨時魚翅價錢食粉絲
要平,真係唔好玩菲林

我對比過價錢,依幾間比正常二手貴大約5-10%

高檔野賣唔起
真係on9先會去

遊樂場有Leica 野架 不過唔知會唔會伏 老實講 伏過一次 blocked

伏咩?

我之前買過部寶記,出左事。一插菲林就嘔撚左我幾張fuck fuck 最後換左機都未知得唔得,未得閑試

我有講過

根本就係
全部都係!啲野唔知有冇執過tim

高檔野賣唔起
真係on9先會去

伏咩?

我有講過

根本就係

polaroid 嚟講mint其實做得幾有心
自家研發新底板
貴得有道理
不過個價唔親民
濕鳩文青買唔到嚟扮有型

Mint 香港之光

伏咩?

我有講過

根本就係

自家研發新底板
貴得有道理
不過個價唔親民
濕鳩文青買唔到嚟扮有型

Mint 香港之光

真心想入部支持本土野

伏咩?

我有講過

根本就係

自家研發新底板
貴得有道理
不過個價唔親民
濕鳩文青買唔到嚟扮有型

Mint 香港之光

真心想入部支持本土野

等下先
唔係咁想買tlr 不過可以買改裝寶記
但係我又唔滿意impossible 啲菲林

根本就係

自家研發新底板
貴得有道理
不過個價唔親民
濕鳩文青買唔到嚟扮有型

Mint 香港之光

真心想入部支持本土野

等下先

impossible呢期啲相紙其實已經改進好多
有原裝八成
出紙果下遮光做足啲係見得人

我嗰啲可能係因為係黑店買 不過都係睇定啲先
始終個坑唔細(對我黎講)

我有講過

根本就係

自家研發新底板
貴得有道理
不過個價唔親民
濕鳩文青買唔到嚟扮有型

Mint 香港之光

真心想入部支持本土野

等下先

我幾buy 不過個價唔值
好心佢搞d Marketing宣傳下

根本就係

自家研發新底板
貴得有道理
不過個價唔親民
濕鳩文青買唔到嚟扮有型

Mint 香港之光

真心想入部支持本土野

等下先

有原裝八成

Btw, Impossible 黑白真係靚過富賤instax黑白好多

自家研發新底板
貴得有道理
不過個價唔親民
濕鳩文青買唔到嚟扮有型

Mint 香港之光

真心想入部支持本土野

等下先

有原裝八成

我嗰啲可能係因為係黑店買 不過都係睇定啲先
始終個坑唔細(對我黎講)

mint本身有門市
初期都覺得佢鬼鬼地
不過自從出咗自家研發嘅新機之後就改觀咗

我知呀 我所指既黑店係遊樂場
年少無知
對比度高嘅黑白135 有咩好介紹

kentmere 400

我會用tmax 400 push
PRAKTICA呢個牌子如何? 有冇邊部值得買?

Praktica L 好似幾好喎
想問下push既問題
例如我得一筒ISO 800既菲林
夜攝快門唔夠快
做法係咪將iso調到1600/ -1ev 影
沖曬果時要增一咁樣岩唔岩呢?

我都覺
想問下push既問題
夜攝快門唔夠快

我都覺

有諗過買...不過shipping 貴過機

我都覺

咁mtl50 /5呢?

我都覺

咁mtl50 /5呢?

有測光喎
測光雞左雖然用得不過唔完美

我都覺

咁mtl50 /5呢?

有測光喎
測光雞左雖然用得不過唔完美

因為測光所以唔完美?
想問下push既問題
夜攝快門唔夠快

點解要-1 ev
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞