菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
用得電子機唔係想方便咩
用得電子機唔係想方便咩

貪佢個A mode P mode 囉
不過AF 真係冇乜用
Btw, 如果玩電子機不如完全玩全電子,即係eos 1,3,5 嗰啲
索性全電子,壞左就算
好過啲x500,700 唔湯唔水

我覺得全電子果陣反而係最尷尬
用落又似依家d單反

X500 700用無所謂,用壞就掉左佢唔好留戀

即係個款唔夠文青

成個操作感
如果純粹只為張菲林,又接受到個AF,無所謂既
但機械機既操作感唔同既
Btw, 如果玩電子機不如完全玩全電子,即係eos 1,3,5 嗰啲
索性全電子,壞左就算

用落又似依家d單反

即係個款唔夠文青

成個操作感
但機械機既操作感唔同既

咁為機械感覺又點解唔買純機械呢?
用得電子機唔係想方便咩

不過AF 真係冇乜用

電子菲林機嘅AF同宜家數碼相機AF比絕對可以打平手
聽過眼球對焦未?
無用在邊一方面?

反而好似而加啲機cut左?
索性全電子,壞左就算

用落又似依家d單反

即係個款唔夠文青

成個操作感
但機械機既操作感唔同既

我自己用菲林機全機械都好
都一定會用motor winder
仲算唔算係機械機嘅操作
咩係操作感?
撥過片桿嘅快感?

講開又講
有錢我都想追番隻leicavit
部contax 167mt有少少打柴
索性全電子,壞左就算

用落又似依家d單反

即係個款唔夠文青

成個操作感
但機械機既操作感唔同既

機械有咩操作
你用數碼機m mode一樣有操作
索性全電子,壞左就算

用落又似依家d單反

即係個款唔夠文青

成個操作感
但機械機既操作感唔同既

仲算唔算係機械機嘅操作
咩係操作感?
撥過片桿嘅快感?

"依家d單反"樣嘅電子機都可以用MF㗎
咁FE2 LX 呢d又會唔會冇左你所講嘅操作感
用得電子機唔係想方便咩

不過AF 真係冇乜用

電子菲林機嘅AF同宜家數碼相機AF比絕對可以打平手
聽過眼球對焦未?
無用在邊一方面?

咁我都唔洗用
索性全電子,壞左就算

用落又似依家d單反

即係個款唔夠文青

成個操作感
但機械機既操作感唔同既

仲算唔算係機械機嘅操作
咩係操作感?
撥過片桿嘅快感?

大師睇中我邊凡要黎周尻我呢?
我鍾意開蓋入片上片,撥片桿,扭下光圈快門,咔嚓一聲
影完慢慢扭回片
呢d係我覺得既操作感

咁你又覺得點?

得罪你?
索性全電子,壞左就算

用落又似依家d單反

即係個款唔夠文青

成個操作感
但機械機既操作感唔同既

仲算唔算係機械機嘅操作
咩係操作感?
撥過片桿嘅快感?

影完慢慢扭回片
呢d係我覺得既操作感

咁你又覺得點?

得罪你?

屌佢啦
中意用舊機又柴台
中意用新機又話人用電子野
中意用機械又話冇奶機嘅工藝
有問題問又只係識笑人屌人
除左自己晒自己有靚機之外唔知佢入黎討論啲乜

呢個po 係討論菲林機
批鬥菲林機自己開個po 唔該
算啦 大家對菲林機有唔同睇法啫
無謂咁嘈傷感情

用落又似依家d單反

即係個款唔夠文青

成個操作感
但機械機既操作感唔同既

仲算唔算係機械機嘅操作
咩係操作感?
撥過片桿嘅快感?

影完慢慢扭回片
呢d係我覺得既操作感

咁你又覺得點?

得罪你?

屌佢啦
中意用舊機又柴台

呢個po 係討論菲林機

持相反意見唔啱聽呀?
Sor9ry囉

相反意見唔係唔啱聽
咁你自己講係呢個po 你對其他巴絲打有咩建樹? 除左比"意見" 同sor9ry 之外

人地巴打有問題
我識嘅我都盡答 唔識嘅唔會出聲
唔會好似有啲人咁開口督眼督鼻
問人個個比人屌到一面屁又冇想要嘅info
調返轉係你你㷫唔㷫

將心比己嘅concept 都冇
仲要幫人老母教仔

成個操作感
但機械機既操作感唔同既

仲算唔算係機械機嘅操作
咩係操作感?
撥過片桿嘅快感?

影完慢慢扭回片
呢d係我覺得既操作感

咁你又覺得點?

得罪你?

屌佢啦
中意用舊機又柴台

呢個po 係討論菲林機

持相反意見唔啱聽呀?
Sor9ry囉

相反意見唔係唔啱聽
咁你自己講係呢個po 你對其他巴絲打有咩建樹? 除左比"意見" 同sor9ry 之外

人地巴打有問題
我識嘅我都盡答 唔識嘅唔會出聲
唔會好似有啲人咁開口督眼督鼻
問人個個比人屌到一面屁又冇想要嘅info
調返轉係你你㷫唔㷫

將心比己嘅concept 都冇
仲要幫人老母教仔

已經好多巴絲反思緊好無去黑店買電子快門機,定係正正經經搵部純機械機
亦有好多人明白到買電子快門機將會面對咩困境

係呀
黑唔黑店睇左呢幾個po 都大概明白喇
未買機嘅都睇左都會再考慮應該點買
不過去非黑店買電子快門機同一旦出事有冇得整同應該點整都可以討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞