菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
好撚嬲自己,頭先無按退片制之後強行回片成卷菲林扯斷咗

去沖菲林鋪叫佢入黑袋幫你拎番出黎啦
我都試過用LC-Wide無㩒實粒制圈左幾野 跟住問朋友點解咁奇怪
最後爛左少少

成卷見哂光無得救

你自己打開咗?
有無人試過影seagull 400?
以前啲鑭系玻璃鏡真係正,又揼本,由做玻璃胚,到加鑭,分分鐘正過依家啲膠膠鏡

釷玻璃仲正 不過有幅射

釷同都係鑭系稀土,有幅射都係好少劑量,多數都係alpha beta,一層皮膚就隔到,我都有支,影暖味好正

我有幾枝 不過用gm counter度到應該係gamma黎 射得穿4mm鉛板
好撚嬲自己,頭先無按退片制之後強行回片成卷菲林扯斷咗

去沖菲林鋪叫佢入黑袋幫你拎番出黎啦
我都試過用LC-Wide無㩒實粒制圈左幾野 跟住問朋友點解咁奇怪
最後爛左少少

成卷見哂光無得救

你自己打開咗?

其實要打開咗先知咩事
以前啲鑭系玻璃鏡真係正,又揼本,由做玻璃胚,到加鑭,分分鐘正過依家啲膠膠鏡

釷玻璃仲正 不過有幅射

釷同都係鑭系稀土,有幅射都係好少劑量,多數都係alpha beta,一層皮膚就隔到,我都有支,影暖味好正

我有幾枝 不過用gm counter度到應該係gamma黎 射得穿4mm鉛板

係咪即係大姑媽個堆鏡
我擔心已經整壞部機的零件

釷玻璃仲正 不過有幅射

係咪即係大姑媽個堆鏡

http://camerapedia.wikia.com/wiki/Radioactive_lenses
呢堆

邊有咁易

釷玻璃仲正 不過有幅射

係咪即係大姑媽個堆鏡

http://camerapedia.wikia.com/wiki/Radioactive_lenses
呢堆

大姑媽未儲,我有支Zenitar M 50 1.7,全開勁sharp

邊有咁易

影張相上黎比巴打睇下

邊有咁易

影張相上黎比巴打睇下

整估我咩 放上黎會比你地笑
更何況身邊得部機無菲林

邊有咁易

影張相上黎比巴打睇下

更何況身邊得部機無菲林

點會笑你

邊有咁易

影張相上黎比巴打睇下

更何況身邊得部機無菲林

點會笑你

有陰謀

邊有咁易

影張相上黎比巴打睇下

更何況身邊得部機無菲林

係成條斷定斷菲林啞?

釷玻璃仲正 不過有幅射

唔怕,至少我攞嚟抹鏡嘅時條塊塊都用手妹過,隻手仲未爛

AF 不了
買左om-1但全手動,好難玩、有冇咩半自動機推介

om-1都難玩?
菲林就係玩全手動

邊有咁易

影張相上黎比巴打睇下

更何況身邊得部機無菲林

係成條定斷菲林啞?

成條菲林同菲林筒解體

om-1都難玩?
菲林就係玩全手動

手動是王道
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

用Nikon 就儲F系啦

有部F系,好重

機身銅造係重少少

玩菲林機我真係鐘意重
好憎啲輕飄飄

對我黎講輕好重要
平時行山出街唔會想帶部坦克跟身

om-1都難玩?
菲林就係玩全手動

手動是王道

手動
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

用Nikon 就儲F系啦

有部F系,好重

機身銅造係重少少

玩菲林機我真係鐘意重
好憎啲輕飄飄

對我黎講輕好重要
平時行山出街唔會想帶部坦克跟身

考慮下gr1v gr1s
有冇邊部機械機接到nikon 鏡?
用埋FE 想入多部入其他菲林
唔係nikon 機都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞