菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有時都唔知多謝定屌好
多得啲黑店,菲林翻生 但係佢地又鳩吹一埋垃圾

真係唔知笑好定喊好

但唔只佢哋,依家都唔少Film photographer 喺YouTube 放片,呢個都係原因
Canon new f1點解冇人吹奏

時候未到掛...
到時咪話 "文青數碼一脈相承: The New F1"
咁上下鳩吹囉

btw 菲林單反黎講Canon 算係影響力細
佢主力好似係自動化

我覺得canon 得幾部值錢f1/new f1/eos 1,3
但啲人好吹唔吹走去吹a1
啱啱講完FM2 呢頭遊樂場就開帖吹奏FM2
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

用Nikon 就儲F系啦

我覺得canon 得幾部值錢f1/new f1/eos 1,3

A1當年中階,之前吹AE1P炒貴晒,可能等班偽文青上咗手就氹佢哋上F1旗艦掠一大筆,你知班友本性MK,要顛真係4-5千都制

A1當年中階,之前吹AE1P炒貴晒,可能等班偽文青上咗手就氹佢哋上F1旗艦掠一大筆,你知班友本性MK,要顛真係4-5千都制

係我入定大批F1啦

係我入定大批F1啦

奈何new f1喺出面都好少見,佢哋好難好似依家咁Junk box一log買
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

已轉會pentax
多左支50 1.8 d 先買部機過下引
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

有部F系,好重
啱啱上opp,多人多到。。。
Btw 唔見咗本身個老細

應該休息緊 由突發休息之後都無見過老闆
上次幫朋友拎一堆菲林去沖 有筒lomography lady grey 要用c41沖 老闆個老婆話黑白黎架啵 講陰兩講谷鳩氣路使佢沖個筒拎去彩圖麗沖算

突發休息係咪三月嗰陣?
想C41咪就咁同佢講C41咪算囉
BTW,lady grey用得C41?

係 2月尾到3月 應該似老闆入左院
定唔知Earl Grey 我未用過lomography d黑白
有隻用c41沖嘅黑白的

因為上網睇lady grey同Earl Grey係用B+W proccess,有人用C41沖壞片

利申:我都未用過lomography 黑白

Lomo個網話係bw neg processing
btw 覺得lomo黑白麻麻 之前用過

上次幫朋友拎一堆菲林去沖 有筒lomography lady grey 要用c41沖 老闆個老婆話黑白黎架啵 講陰兩講谷鳩氣路使佢沖個筒拎去彩圖麗沖算

突發休息係咪三月嗰陣?

定唔知Earl Grey 我未用過lomography d黑白
有隻用c41沖嘅黑白的

因為上網睇lady grey同Earl Grey係用B+W proccess,有人用C41沖壞片

Lomo個網話係bw neg processing
btw 覺得lomo黑白麻麻 之前用過

黑白我都係玩 ilford, Rollie, Kodak多
Lomography 我暫時只係玩過Redscale XR, 買左F2未影, 同堆Colour Negative 100(120) 都未影

想試XPro 同 LomoChrome Purple XR , 但後者好似已經無哂

突發休息係咪三月嗰陣?

有隻用c41沖嘅黑白的

lady grey 正常係傳統黑白沖法(D76果類)喎,唔係用C41,當然你都可以用C41,叫做有畫面睇~
做乜個個偽文青都要買fm

文青starter kit set 嚟,你識春咩

買機送技術識春咩
不過真心萬能達101手感好過FM

FM 同FM2 比想像中輕

中階機想有幾重
好奇怪,中階機比人吹奏
旗艦反而冇乜人理

大F路過

吹吹先

我差部大F未入手
唔好吹呀
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

有部F系,好重

機身銅造係重少少
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

有部F系,好重

機身銅造係重少少

玩菲林機我真係鐘意重
好憎啲輕飄飄

買機送技術識春咩

中階機想有幾重
好奇怪,中階機比人吹奏
旗艦反而冇乜人理

大F路過

吹吹先

我差部大F未入手
唔好吹呀

巴打打算入?

但我唔想新手益班友喎

個新手又唔追post
明明早兩頁先講完啲樓上鋪

學我話齋 一於松屋啦

仲未去過
一陣又去鴨記走轉

喂 幫幫手問下啲東德M42 單反做緊幾錢到?
我物色緊一部

MTL5b 鴨記之前買350連鏡

岩岩先去過鴨記,佢已經執緊野,掛住同熟客仔傾閒偈完全冇諗過要睬你,機鏡選擇唔太多,全部都好似幾污糟下 不過擺街賣,又老相機,算係咁

我好似見到巴打

勿相認
btw,你好似同個老細幾傾得

買機送技術識春咩

中階機想有幾重
好奇怪,中階機比人吹奏
旗艦反而冇乜人理

大F路過

吹吹先

我差部大F未入手
唔好吹呀

我以前都諗過
不過搵靚尖頭好難
連m42都吹

中階機想有幾重
好奇怪,中階機比人吹奏
旗艦反而冇乜人理

大F路過

吹吹先

我差部大F未入手
唔好吹呀

我以前都諗過
不過搵靚尖頭好難

太靚唔捨得用架...
我搵到部普通 不過早期型
四方型finder 框嘅
連m42都吹

呢個我又唔擔心,因為好多M42機個樣啲都唔文青

我反而擔心M39 rf平機,Зоркий, ФЭД

但我唔想新手益班友喎

個新手又唔追post
明明早兩頁先講完啲樓上鋪

學我話齋 一於松屋啦

仲未去過
一陣又去鴨記走轉

喂 幫幫手問下啲東德M42 單反做緊幾錢到?
我物色緊一部

MTL5b 鴨記之前買350連鏡

岩岩先去過鴨記,佢已經執緊野,掛住同熟客仔傾閒偈完全冇諗過要睬你,機鏡選擇唔太多,全部都好似幾污糟下 不過擺街賣,又老相機,算係咁

我好似見到巴打

勿相認
btw,你好似同個老細幾傾得

搵日跟巴打去搵食

中階機想有幾重
好奇怪,中階機比人吹奏
旗艦反而冇乜人理

大F路過

吹吹先

我差部大F未入手
唔好吹呀

我以前都諗過
不過搵靚尖頭好難

太靚唔捨得用架...
我搵到部普通 不過早期型
四方型finder 框嘅

結果拆哂啲頭做腰平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞