菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
今時今日表菲林仲揀電子快門機真係死機唔抵可憐
日日都有人問電子嘢死邊度有得整
睇到我日日笑

機械咪一樣會壞 咪一樣要比錢整 玩咩 就算機械壞一樣會太煩 師父唔整。 要睇乜機。 拎部ricoh機械去整,都係會叫你過住。
新手入門,想買Minolta X-700
追過post知道香港樓上鋪係食水深架喇
但係因為急要 所以趕唔切淘寶同ebay
同埋我見淘寶同樓上鋪爭百幾蚊左右

請問HK Camera X-700 連50mm 1.4賣1550價錢如何?
因為我見佢支鏡係f/1.4 所以我諗貴啲都ok掛?

菲林年代
50mm 1.4好基本
1.2至1先叫至叫做貴得ok

前幾頁有巴打條女比_和水左買 50 f2
真心on9

水唔水冇所啦
人地比得起錢
睇到我日日笑

機械咪一樣會壞 咪一樣要比錢整 玩咩 就算機械壞一樣會太煩 師父唔整。 要睇乜機。 拎部ricoh機械去整,都係會叫你過住。

係囉 有巴打用電子機有問題咪盡問盡答囉
大家都係想啲機正常使用姐...
咁單打笑人對件事有乜幫助

請問HK Camera X-700 連50mm 1.4賣1550價錢如何?

菲林年代
50mm 1.4好基本

真心on9

水唔水冇所啦
人地比得起錢

無論去邊度買相機
事前做少少research 係必需嘅
俄仔機邊度買好D ?
係ebay買啲運費同部機差唔多價

有冇睇埋forwarder黎計運費?
美國內陸郵費+forwarder運費(e.g. buyandship美國要$24/lb)

最近ebay訂左三部零件機body
美國內陸free shipping, 重5lb
運費最後比左hkd120

用轉運驚唔驚出事
始終易碎品

想試下ebay買鏡頭
俄仔機邊度買好D ?

美國內陸郵費+forwarder運費(e.g. buyandship美國要$24/lb)

俄仔機多數係 烏克蘭/白俄羅斯

白俄都好少,多數俄/烏,買過咁多次都好滿意,有個烏克蘭seller好好,ebay search kosbik,佢次次都用厚盒包,用厚綿,仲送抹鏡布同手寫信,好有心

菲林年代
50mm 1.4好基本

真心on9

買個教訓囉,唔伏過唔知痛,見佢哋起勢咁推
Minolta,個價就不斷推高

啲人就係貪快貪有得試就去晒嗰啲舖度,眼見ebay見到個價連運同肥花/新舖價,真係覺得香港人啲錢真係好好賺(一支Helios 44八成新ebay 連運3-4百,肥花啲人放6百)
睇到我日日笑

有好多parts停產,爛咗要訂做過,香港嗰啲師父唔會幫你咁做,撞到屍體機咪得囉,撞唔到就真係過主,機械機同電子機喺呢個情況咪又係一樣
俄仔機邊度買好D ?

用轉運驚唔驚出事
始終易碎品

想試下ebay買鏡頭

我用過咁多次都冇出過事
賣家都包裝得好好
City 又有megasale

邊間?

遊樂場

我話我同過嗰啲鋪頭喺megasale交過手你信唔信?邊間我唔講喇,但事後發覺佢哋賣得貴先長知識
俄仔機邊度買好D ?

用轉運驚唔驚出事
始終易碎品

想試下ebay買鏡頭

我用過咁多次都冇出過事
最緊要遇過既賣家包裝得好好
除左個3部零件機
睇到我日日笑

有好多parts停產,爛咗要訂做過,香港嗰啲師父唔會幫你咁做,撞到屍體機咪得囉,撞唔到就真係過主,機械機同電子機喺呢個情況咪又係一樣

就係,用電子機都可以比人吊 搞乜

菲林年代
50mm 1.4好基本

真心on9

啲人就係貪快貪有得試就去晒嗰啲舖度,眼見ebay見到個價連運同肥花/新舖價,真係覺得香港人啲錢真係好好賺(一支Helios 44八成新ebay 連運3-4百,肥花啲人放6百)

想買機又未拎過上手玩咪去呢啲又舖玩下先
睇啱款先再上ebay fb group 格下價 睇下喺邊度買先係最抵
反正上舖撚下啲機又唔使錢 何樂而不為

係某鋪買完機連鏡 冇細心check
1個月到發現有少少霉
但佢竟然話抺唔到

菲林年代
50mm 1.4好基本

真心on9

想買機又未拎過上手玩咪去呢啲又舖玩下先
睇啱款先再上ebay fb group 格下價 睇下喺邊度買先係最抵
反正上舖撚下啲機又唔使錢 何樂而不為

我從來冇反對上去撚啵 我係反對佢哋抄貴晒啲機
睇到我日日笑

睇牌子啦so far
奶機無parts 又真係未遇過
直頭未壞過
成日屌啲黑店炒價
但正正有班懵炳有需求
所以咪有供應囉
但係又無維修服務支援
一街都係電子垃圾
做到個生態壞曬
開始影響到原本用開菲林嘅果班人

車 巴打玩奶機就唔好同啲初哥比啦
鬼唔知機械奶又好又有得整咩
睇到我日日笑

睇牌子啦so far
奶機無parts 又真係未遇過
直頭未壞過
成日屌啲黑店炒價
但正正有班懵炳有需求
所以咪有供應囉
但係又無維修服務支援
一街都係電子垃圾
做到個生態壞曬
開始影響到原本用開菲林嘅果班人

車 巴打玩奶機就唔好同啲初哥比啦
鬼唔知機械奶又好又有得整咩

明嘅,用奶機係高人一等

1個月到發現有少少霉
但佢竟然話抺唔到 fuck

抹唔到?係咪離膠咋?
睇到我日日笑

就係,用電子機都可以比人吊 搞乜

唔係電子機就機械機架啦
唔好話d師傅唔識整電子機 又或者淨係整貴機
有冇菲林機tg group?

https://t.me/joinchat/AAAAAAz6FQ10JbsRh3bkgQ
菲林相機討論/二手買賣區

1個月到發現有少少霉
但佢竟然話抺唔到 fuck

抹唔到?係咪離膠咋?

我覺得應該抺到
可能佢唔敢拆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞