菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
比巴打講返起自己沖黑白搞到我又想玩返

不過依家部scan 冇左又要買過部

想玩自己沖彩色同正片,不過藥水唔知邊度買

自己沖彩色好難

搞得掂個恆溫其實同沖黑白差唔多

就係個溫度控制難

自己沖彩色好難

就係個溫度控制難

又要計溫度又要計時間
我比返沖曬鋪曬好過

黑白既話就會自己既

有冇巴打話我知點解會咁
同問邊間晒菲林(only scan) 正?上次去左旺角金聲對面

有冇巴打話我知點解會咁

漏光

我收個時應該無問題架 收卷速度關事?

有冇巴打話我知點解會咁

漏光? 首先試下換海棉
另外都有可能係布簾快門唔順
同問邊間晒菲林(only scan) 正?上次去左旺角金聲對面

我本身住屯門
去開市中心隔離有間明珠
38$ 135沖加入DVD
一個鐘都唔洗就拎得

我自己就覺得平、靚、正
執屋見到呢樣嘢跌落嚟

女朋友前排衝左上㐅和度買左部x700連50mm f2 $1500,好撚貴
女朋友前排衝左上㐅和度買左部x700連50mm f2 $1500,好撚貴

證明文青嘅錢真係好易賺
新手想出部平靚正既菲林
有無推介
新手想出部平靚正既菲林
有無推介

點為之靚同正?
30蚊內咪Color Plus 同 C200
新手想出部平靚正既菲林
有無推介

點為之靚同正?
30蚊內咪Color Plus 同 C200

原來係機
想要單反 旁軸 point and shoot定乜
新手想出部平靚正既菲林
有無推介

去鴨記望下啦,好多500$有找
不過自己要試清楚光圈快門測光先好比錢
新手想出部平靚正既菲林
有無推介

可以點試同留意D咩?
剩係有玩過單反
新手想出部平靚正既菲林
有無推介

可以點試同留意D咩?
剩係有玩過單反

過片杆、反光板上落、黃斑對焦
光圈由大試到細、快門由B去到最快
機內有無塵、同埋海綿有無剝落
鏡頭睇下有無霉,自拍計時控制杆
要用電既機就睇下通唔通電
通到電既機就一定要試埋測光
我諗大致上係以上咁多

不過其實幾百既機,少少污糟一定有
買到翻黎盡可能自己清下
同埋搵筒最平既菲林即刻試機
捉你搵到好既機

Ebay $900
新手想買部nikon fm2 或者 olympus om1
可以喺邊度買?
同埋有咩要留意?
新手想出部平靚正既菲林
有無推介

呢檔買野唔識野會比人吊。 基本上全部發霉垃圾品。 預左幾舊水再執靚,買到正常真係萬中無一。

自己沖彩色好難

就係個溫度控制難

又要計溫度又要計時間
我比返沖曬鋪曬好過

黑白既話就會自己既

得閒無野做玩下姐
以前係唔知香港邊度有藥水買,所以上淘寶買過啲佢所謂嘅c41分裝液,用室溫去沖出黎個效果自己可以接受

自己沖彩色好難

就係個溫度控制難

又要計溫度又要計時間
我比返沖曬鋪曬好過

黑白既話就會自己既

得閒無野做玩下姐
以前係唔知香港邊度有藥水買,所以上淘寶買過啲佢所謂嘅c41分裝液,用室溫去沖出黎個效果自己可以接受

其實無乜野 咩溫度沖出黎都有野睇 只係差在你有咩要求
新手想出部平靚正既菲林
有無推介

呢檔買野唔識野會比人吊。 基本上全部發霉垃圾品。 預左幾舊水再執靚,買到正常真係萬中無一。

所以唔建議新手去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞