菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
連m42都吹

呢個我又唔擔心,因為好多M42機個樣啲都唔文青

我反而擔心M39 rf平機,Зоркий, ФЭД

M39應該唔會既 太簡單
Canon new f1點解冇人吹奏

我覺得canon 得幾部值錢f1/new f1/eos 1,3
但啲人好吹唔吹走去吹a1

A1當年中階,之前吹AE1P炒貴晒,可能等班偽文青上咗手就氹佢哋上F1旗艦掠一大筆,你知班友本性MK,要顛真係4-5千都制

係我入定大批F1啦

奈何new f1喺出面都好少見,佢哋好難好似依家咁Junk box一log買

想入但係香港睇嗰d都幾貴下

仲未去過
一陣又去鴨記走轉

喂 幫幫手問下啲東德M42 單反做緊幾錢到?
我物色緊一部

MTL5b 鴨記之前買350連鏡

岩岩先去過鴨記,佢已經執緊野,掛住同熟客仔傾閒偈完全冇諗過要睬你,機鏡選擇唔太多,全部都好似幾污糟下 不過擺街賣,又老相機,算係咁

我好似見到巴打

勿相認
btw,你好似同個老細幾傾得

搵日跟巴打去搵食

我全程唔出聲喎
連m42都吹

吹緊乜M42 機鏡先
除左富士個部
連m42都吹

簡單?就係簡單先衰,你睇啲AE1炒到。。。RF機仲要衰文青樣,仲要俄仔機平,一定為黑店帶來無限商機

大F路過

吹吹先

我差部大F未入手
唔好吹呀

我以前都諗過
不過搵靚尖頭好難

太靚唔捨得用架...
我搵到部普通 不過早期型
四方型finder 框嘅

結果拆哂啲頭做腰平

both have..

連m42都吹

吹緊乜M42 機鏡先
除左富士個部

未啊,不過玩完Nikon Canon Minolta咪殺去Contax 啲M42囉

大F路過

吹吹先

我差部大F未入手
唔好吹呀

我以前都諗過
不過搵靚尖頭好難

太靚唔捨得用架...
我搵到部普通 不過早期型
四方型finder 框嘅

結果拆哂啲頭做腰平

both have..

有得換屋仔
連m42都吹

咪阿 我岩岩先買左部FED1
連m42都吹

去ebay入定d貨先
連m42都吹

咪啊,我仲諗住儲嚟收藏
我好好奇啲黑店店主有冇睇呢個PO

如果你睇緊嘅話

我屌你老母
連m42都吹

吹緊乜M42 機鏡先
除左富士個部

未啊,不過玩完Nikon Canon Minolta咪殺去Contax 啲M42囉

如果班文青有錢連奶機都玩埋 無啦無啦
連m42都吹

吹緊乜M42 機鏡先
除左富士個部

如果班文青有錢連奶機都玩埋 無啦無啦

買衫買鞋都千千聲咁課落去,我唔信相機唔會
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

用Nikon 就儲F系啦

已轉會pentax
多左支50 1.8 d 先買部機過下引

fm2早半年2600連鏡
家下要3500
多謝啲文青
個撚個扮曬野拎出街
大家上旺角果間口召 禾口 睇下 啲鏡好似膠做禁

最平最平嗰啲鏡咪膠造 ebay 賣一支canon fd mount s.c 50.8 兩舊幾 佢地賣900幾
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

已轉會pentax

家下要3500
多謝啲文青
個撚個扮曬野拎出街

偽文青同黑店間有着雙輔雙承嘅關係

最平最平嗰啲鏡咪膠造 ebay 賣一支canon fd mount s.c 50.8 兩舊幾 佢地賣900幾

窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

已轉會pentax

家下要3500
多謝啲文青
個撚個扮曬野拎出街

偽文青同黑店間有着雙輔雙承嘅關係

惡性循環

我有支om28 1.8 上次上去比較個重量
一拎上手屌左出黎
手動鏡手感好重要,我鐘意玻璃鏡同手動追焦嘅手感
窮撚表示手上得部fg
Fm2咁撚貴點買得落手

已轉會pentax

家下要3500
多謝啲文青
個撚個扮曬野拎出街

好在早買
手動鏡手感好重要,我鐘意玻璃鏡同手動追焦嘅手感

其實係幾時開始流行膠鏡?
今天的玩物,快門已經整番好,不過測光已收皮

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞