菲林機討論 3

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
屌,一入嚟就開火
呢個世界得奶機先用得㗎咋
叻喇叻喇,俾你贏晒喇得冇?

大師睇中我邊凡要黎周尻我呢?
我鍾意開蓋入片上片,撥片桿,扭下光圈快門,咔嚓一聲
影完慢慢扭回片
呢d係我覺得既操作感

咁你又覺得點?

得罪你?

屌佢啦
中意用舊機又柴台
中意用新機又話人用電子野
中意用機械又話冇奶機嘅工藝
有問題問又只係識笑人屌人
除左自己晒自己有靚機之外唔知佢入黎討論啲乜

呢個po 係討論菲林機
批鬥菲林機自己開個po 唔該

持相反意見唔啱聽呀?
Sor9ry囉

相反意見唔係唔啱聽
咁你自己講係呢個po 你對其他巴絲打有咩建樹? 除左比"意見" 同sor9ry 之外

人地巴打有問題
我識嘅我都盡答 唔識嘅唔會出聲
唔會好似有啲人咁開口督眼督鼻
問人個個比人屌到一面屁又冇想要嘅info
調返轉係你你㷫唔㷫

將心比己嘅concept 都冇
仲要幫人老母教仔

已經好多巴絲反思緊好無去黑店買電子快門機,定係正正經經搵部純機械機
亦有好多人明白到買電子快門機將會面對咩困境

係呀
黑唔黑店睇左呢幾個po 都大概明白喇
未買機嘅都睇左都會再考慮應該點買
不過去非黑店買電子快門機同一旦出事有冇得整同應該點整都可以討論

個結論係買過部平過整

咁唔代表整唔係一個option
你可以話我on9 不過你理得我整定買
總之巴打咁問我整就咁答整
問買我就答買
屌,一入嚟就開火

r3m/r4m其實都用得
仲有canon p 果類L39 rf都得
講開奶機
其實R mount 門欖都唔高
你地知唔知leica 有岀單反?

知呀
好心你又咪咁串
啲語氣成日睇唔起人咁 提醒你咋
屌,一入嚟就開火

r3m/r4m其實都用得
仲有canon p 果類L39 rf都得
講開奶機
其實R mount 門欖都唔高
你地知唔知leica 有岀單反?

知呀
好心你又咪咁串
啲語氣成日睇唔起人咁 提醒你咋

一山還有一山高
一豬還有一豬兜

(佢老母今晚應該教少一晚仔 , 唔洗請巴打們飲茶喇, 互相勸勉姐)
想買部 Rolleiflex,但唔知點揀。
睇緊 GX F2.8,鏡就Planar或者Xenotar 都無所謂,但Ebay 可以由萬幾去到幾萬。

F或之前既model 又好似好舊,我有測光錶但唔想下下拎隻錶/IPHONE 測完先影,自己人肉測光又好廢。
好地地開乜火

比你揸到貴一貴,啲相無構圖無感覺
咪又係器材撚一個,真正識影相既人
無論拎住部幾皮野既奶機
又或者cheap至幾十蚊既國產機
都可以影到出色既作品。

如果純粹拎堆貴既器材打飛機
你只係一個不折不扣既器材撚
好地地開乜火

無論拎住部幾皮野既奶機
都可以影到出色既作品。

器材撚有佢地嘅器材煩惱
cheap 機撚又有cheap 機嘅煩惱
都係解決煩惱姐想
何必笑人地用cheap 機
好地地開乜火

無論拎住部幾皮野既奶機
都可以影到出色既作品。

器材撚有佢地嘅器材煩惱
cheap 機撚又有cheap 機嘅煩惱
都係解決煩惱姐想
何必笑人地用cheap 機

巴打中肯 入得嚟好聲好氣傾,平有平玩,各有所好,鐘意玩平機又點。只可以話器材撚要建立優越感就係咁
買左部me super, 無耐 影左三筒菲林, 今日無啦啦反光板卡住左, 禁唔到快門又過唔到片,想問下有無得自己整定買過部好?
買左部me super, 無耐 影左三筒菲林, 今日無啦啦反光板卡住左, 禁唔到快門又過唔到片,想問下有無得自己整定買過部好?

試下用手指拍返塊鏡落嚟然後換電

唔該巴打先, 用手啪返落黎, 佢都係會彈返上去

真係似唔夠電
巴打轉去B 門佢會唔會跌返落黎?

真係似唔夠電

換左電都係唔得, 點解去緊旅行先黎壞
今日出左半日,打哂2筒tmax 400

滿心歡喜去opp諗住買埋photo flo 今晚玩手沖

點知去到禁鐘仔冇反應,上fb 先知原來今日盤點,後日先開

我食日打完筒Portra 160都係諗住上去,睇Facebook先知唔開
今日出左半日,打哂2筒tmax 400

滿心歡喜去opp諗住買埋photo flo 今晚玩手沖

點知去到禁鐘仔冇反應,上fb 先知原來今日盤點,後日先開

日打完筒Portra 160都係諗住上去,睇Facebook先知唔開

幾點

1點半喺太子on99諗住開拍完上去沖

真係似唔夠電

換左電都係唔得, 點解去緊旅行先黎壞

有無裝錯電呀

quote:
1. Set the mode dial to 125x or B as suggested by Paul and see if the mirror comes down.
2. If not, try BetterSense's trick: open up the back door, put your finger lightly on the shutter (those hinges) and push it slightly down, this usually would work w/ stuck shutter/mirror.
3. If still no luck, try Wheatfield's trick here:

https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-film-slr-discussion/70158-super-program-issues.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞