暴 動 罪 三 人 各 判 監 三 年

1001 回覆
59 Like 678 Dislike
屌佢老母,有暴力就係暴動罪
旺角單野都暴動
仲咁多人認同
咁佔中都暴動啦
你地班友係咪覺得無問題
記得單野發生後tvb新聞話暴動勁多人屌
宜家變成咁
重點係點解無乜巴打屌公安條例唔合理

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結
(1)凡有3人或多於3人集結在一起,作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為,意圖導致或相當可能導致任何人合理地害怕如此集結的人會破壞社會安寧,或害怕他們會藉以上的行為激使其他人破壞社會安寧,他們即屬非法集結。 (由1970年第31號第11條修訂)

19.暴動
(1)如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。 (由1970年第31號第12條修訂)
(2)任何人參與暴動,即犯暴動罪 ——
(a)一經循公訴程序定罪,可處監禁10年;及
(b)一經循簡易程序定罪,可處第2級罰款及監禁5年。

咁不合理之處係?比外國嚴謹?

個官而家定義破壞社會安寧=有用暴力
個入罪範圍咁闊你覺得合唔合理

重加埋非法集結喎大,有咩情況會係一班人一齊做掟磚程度既暴力?
d 警犬掟磚又點計

判咁少

有無人想籌錢上訴
旺角單野都暴動
仲咁多人認同
咁佔中都暴動啦
你地班友係咪覺得無問題
宜家變成咁

佔中佔旺好和平

和平係因為你坐係屋企睇電視
講真
7警打人坐2年
暴動坐3年好撚合理
有撚哂片比人影底哂 唔好話自己無做過
你估打得甩?
入到去坐諗返自己又無人幫又無錢
所謂要爭取班人去哂邊?

屌你老母

七警係為左發洩,仲要身為執法人員知法犯法

三義士只係為左對社會不滿而強烈表達,並唔係意圖去傷害人

唔好講到普通市民就唔識法律 就唔會知法犯法
一個正常人都知投擲玻璃樽磚頭會擲死人 依架3條on9好撚明顯就熱血上腦 又比人捉到斷正
你話要表達不滿大撚哂? 我表達我不滿就可以屌你老母? 咁你點幫依3位義士呀 快撚D幫下手啦 人地要上訴 上訴都要錢架
旺角單野都暴動
仲咁多人認同
咁佔中都暴動啦
你地班友係咪覺得無問題
宜家變成咁

網上多五毛是常識吧
我真係第一次見有人話義士坐監係合理

屌你老母點解班義士係走出黎啊 係因為香港已經冇法治 當法律解決唔到既時候 革命係唯一一個方法

義士坐一日都覺得多啦屌你老母 如果你地仲想攬撚住個人治過世 就走啦屌你老母
旺角單野都暴動
仲咁多人認同
咁佔中都暴動啦
你地班友係咪覺得無問題
宜家變成咁

佔中佔旺好和平

黑社會係旺角見人就打個陣你訓左無睇
認真 搞眾籌 想捐
啲領袖呢?係咪要出黎負返啲責任?比錢又好,抗議又好。 定係已經大魚大肉,享受緊中共/CIA既 payment啦

排隊等緊上court啦
咁都三碌 佢哋冇得避咖啦
中共CIA你係咪睇陳雲9up睇得太多
真係要上訴,要求有暴動既清楚定義。

其次係逃跑都當參與暴動
而家有邊d籌錢搞緊 有冇人知?
我係咪去撚錯咗其他地方?
話判得少都講得出 我屌你哋老母 你班仆街唔值得佢哋三個為你哋付出

你不如比較下全世界暴動判幾多啦
唔駛犧牲既?

好似無證據佢地有做暴力行為
只係單方面猶差口供
佢地坐三年換左我地農新年可以幫藍絲買D唔好食又特別貴既風味魚蛋
多謝佢地呀
重點係點解無乜巴打屌公安條例唔合理

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結
(1)凡有3人或多於3人集結在一起,作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為,意圖導致或相當可能導致任何人合理地害怕如此集結的人會破壞社會安寧,或害怕他們會藉以上的行為激使其他人破壞社會安寧,他們即屬非法集結。 (由1970年第31號第11條修訂)

19.暴動
(1)如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。 (由1970年第31號第12條修訂)
(2)任何人參與暴動,即犯暴動罪 ——
(a)一經循公訴程序定罪,可處監禁10年;及
(b)一經循簡易程序定罪,可處第2級罰款及監禁5年。

咁不合理之處係?比外國嚴謹?

個官而家定義破壞社會安寧=有用暴力
個入罪範圍咁闊你覺得合唔合理

重加埋非法集結喎大,有咩情況會係一班人一齊做掟磚程度既暴力?

佢無話要去到掉磚
佢話有用暴力就=破壞社會安寧
咁點為之暴力呢
任佢講
講真
7警打人坐2年
暴動坐3年好撚合理
有撚哂片比人影底哂 唔好話自己無做過
你估打得甩?
入到去坐諗返自己又無人幫又無錢
所謂要爭取班人去哂邊?

屌你老母

七警係為左發洩,仲要身為執法人員知法犯法

三義士只係為左對社會不滿而強烈表達,並唔係意圖去傷害人

擲玻璃樽點唔係傷害人啊
兜唔到架啦

其實呢段野apply番去七警,七警唔應該判咁少

警員係可以用適當武力,個拗點咪喺到囉
適唔適當就個官睇啦
暴乜嘢動,cctvb報以巴事件有死人都只係衝突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞