暴 動 罪 三 人 各 判 監 三 年

1001 回覆
59 Like 678 Dislike
五毛見一個block一個
我係咪去撚錯咗其他地方?
話判得少都講得出 我屌你哋老母 你班仆街唔值得佢哋三個為你哋付出

其實你係咪以為革命係玩玩下
希望你地知道做乜野係相對有乜野後果
你可以好爽咁掟磚打黑警,不過你俾人拉真係幫唔到你D乜
普通mag仔最高判3年
重點係點解無乜巴打屌公安條例唔合理

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結
(1)凡有3人或多於3人集結在一起,作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為,意圖導致或相當可能導致任何人合理地害怕如此集結的人會破壞社會安寧,或害怕他們會藉以上的行為激使其他人破壞社會安寧,他們即屬非法集結。 (由1970年第31號第11條修訂)

19.暴動
(1)如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。 (由1970年第31號第12條修訂)
(2)任何人參與暴動,即犯暴動罪 ——
(a)一經循公訴程序定罪,可處監禁10年;及
(b)一經循簡易程序定罪,可處第2級罰款及監禁5年。

咁不合理之處係?比外國嚴謹?
黑警犯法判刑大家開心
暴動犯法判刑大家就算唔開心都要接受,唔好屌
咁樣你地同撐警班傻鳩奶中廢中廢老係無分別

問題係七警只係告「襲擊致造成身體受傷」而唔係酷刑罪,點解果三位可以唔告普通襲擊罪而係最重果條暴動罪
我好支持佢地
不過如果革命義士無犧牲既心
咁真係永遠唔會有進程
三年監講真真係唔算係D乜

最慘係用左自己人生 換到d咩? 你話同689一齊同歸於盡都話 一換一 但點都好 都會企係抗爭者果邊
屌你老母
跑走都要坐三年
不過又咁睇.....世界各地搞獨立犯事既,都多數搵籍口去重判.....所以革命唔係講玩

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結
(1)凡有3人或多於3人集結在一起,作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為,意圖導致或相當可能導致任何人合理地害怕如此集結的人會破壞社會安寧,或害怕他們會藉以上的行為激使其他人破壞社會安寧,他們即屬非法集結。 (由1970年第31號第11條修訂)

19.暴動
(1)如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。 (由1970年第31號第12條修訂)

個官而家定義破壞社會安寧=有用暴力
個入罪範圍咁闊你覺得合唔合理
我好支持佢地
不過如果革命義士無犧牲既心
咁真係永遠唔會有進程
三年監講真真係唔算係D乜

最慘係用左自己人生 換到d咩? 你話同689一齊同歸於盡都話 一換一 但點都好 都會企係抗爭者果邊

無計,我地對手係共狗,要贏真係唔係講咁易
如果接受唔到人生玩完,真係唔好亂推人去做革命,因為而家既打壓已經算好細力...
個女仔真係慘
算輕 以前成日講暴動坐十年

三年呀 你廿幾歲入去坐3年呀
7警咁多報到 義士呢 屌 天理何在

咁真係犯咗法,可以點

agger,唔可以雙重標準比位人入

其實3年俾想像中少左已經
只係跑個個都俾人判係無奈啲

係香港法律唔等同正義 犯左法唔等於做錯事

之所以香港要獨立 就係因為香港變人治 法律只係維穩同埋幫有錢人

我只係想講 冇絕對既正義 你贏左你就正義
義士係極權既情況下 坐一日都多啦屌你老母

個個都好似你地咁諗既話不如都係和平理性非暴力算啦

咁外國套司法制度咪又係幫有錢人
同埋又唔係黨主席打俾法官叫佢點判,咁都維穩?

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結

19.暴動

定義太廣
基本上同不誠實使用電腦一鳩樣
要用呢個玩你係有排玩
黑警犯法判刑大家開心
暴動犯法判刑大家就算唔開心都要接受,唔好屌
咁樣你地同撐警班傻鳩奶中廢中廢老係無分別

問題係七警只係告「襲擊致造成身體受傷」而唔係酷刑罪,點解果三位可以唔告普通襲擊罪而係最重果條暴動罪

我估唔係有人放火都會夠膽告暴動。

有火果下觀感上嚴重左好多。
法官判刑時指,向警員擲玻璃樽未必需長時間監禁,但二三十人持續這樣做情況就不同,一旦暴力蔓延,情況隨時失控,故要判阻嚇性刑罰以防類似情況再次發生。法官續指,警員配備及保護不足,生命受到威脅,無警員受傷屬警員自己幸運,片段可見參與者用盡全力向警員擲物,是意圖令警員受傷,無論他們參與暴動的原因是甚麼,罪行都相當嚴重。

法官判刑時指,向警員打示威者未必需長時間監禁,但人持續這樣做情況就不同,一旦暴力蔓延,情況隨時失控,故要判阻嚇性刑罰以防類似情況再次發生。法官續指,市民配備及保護不足,生命受到威脅,曾健超只受輕傷屬幸運,片段可見參與者用盡全力向曾健超拳打腳踢,是意圖令曾健超受傷,無論他們參與毆打的原因是甚麼,罪行都相當嚴重。

成段野應用返落七警 完全岩用。
個女仔真係慘

7警出返黎就有大把錢

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結

19.暴動

咩叫破壞社會安寧 冇人死、冇人嚴重受傷、冇任何店鋪受破壞都叫暴動?

咁以後咩都唔洗搞,已經等同冇左集會自由。拎把最嚴既尺去度,光復行動都已經可以告暴動
天怒人怨
啲領袖呢?係咪要出黎負返啲責任?比錢又好,抗議又好。 定係已經大魚大肉,享受緊中共/CIA既 payment啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞