暴 動 罪 三 人 各 判 監 三 年

1001 回覆
59 Like 678 Dislike
黑警犯法判刑大家開心
暴動犯法判刑大家就算唔開心都要接受,唔好屌
咁樣你地同撐警班傻鳩奶中廢中廢老係無分別

暴動罪太戇鳩

但係呢條罪一開始係對付左膠

果班唔係左膠,果班係土共
重點係點解無乜巴打屌公安條例唔合理

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結
(1)凡有3人或多於3人集結在一起,作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為,意圖導致或相當可能導致任何人合理地害怕如此集結的人會破壞社會安寧,或害怕他們會藉以上的行為激使其他人破壞社會安寧,他們即屬非法集結。 (由1970年第31號第11條修訂)

19.暴動
(1)如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。 (由1970年第31號第12條修訂)
(2)任何人參與暴動,即犯暴動罪 ——
(a)一經循公訴程序定罪,可處監禁10年;及
(b)一經循簡易程序定罪,可處第2級罰款及監禁5年。

暴動命少字過非法集結,好似告暴動仲易過非法集結,戇鳩鳩
黑警犯法判刑大家開心

暴動罪太戇鳩

左膠撚有咁勇
推一下
黑警犯法判刑大家開心

暴動罪太戇鳩

左膠撚有咁勇

左派左膠唔識分
OK 希望今晚見到你哋啦

今晚有咩搞

唔係話冇大台咩
一定有條友拉大隊先識得郁架咩?
吹到廿幾三十頁 又屌五毛 又屌人笑
又問有咩幫到手

Between今日星期五
咁人哋黑警都識群情洶湧
一家大細出哂嚟 幾萬人
我放工會上嚟繼續追post同屌五毛
你呢
32隻比正評5毛狗仆街死。
睇返英美法例,暴動既定義都好闊。但你地有好既制度去防止行政機關濫權濫告,而香港只能夠依賴司法獨立去保護。
有冇法律JJ分享下外國案例

今次要屌既
一係公安條例個堆惡法根本係唔應該存在
二係律政根本選擇性檢察官檢控
屌法官個D多鳩餘
連個問題核心都未知係邊

所以一個完整既民主制度真係好緊要,而家香港根本就發揮唔到separation of powers既原義。 而家既制度係行政主導,呢個係事實。 人民唔可以用選舉去制衡政權,政權用返市民既血汗錢去打壓返市民。
每次都只可以比政府襟住黎砌,到政府犯錯犯法,根本就唔會受到制裁

唔完全關制度事其實呢D法例港英年代已經有
當年冇人屌係因為英國佬唔多用
只係香港人根本無足夠自覺去監察政府
依家對住個有權用盡既政府咪仆街

咁係因為英國佬唔濫權先無事發生,如果當時英國都濫權濫用呢啲惡法,市民一樣吹佢唔漲

咪就係英國佬唔濫權搞到你地以為冇左件事
依家先發現成把刀行住係頸太遲LU

冇個制衡返行政嗰邊嘅力量,香港只會一日比一日沉淪

根本係一直都未有過
只係以前個識自制咁解
佢地三個證供好弱 入罪真係唔難 佢判三年無悔意 其實唔算多 我諗有d人輕手左架啦 判同寫果位
有人用七黑黎講 其實性質太唔同啦 大年初一呢單唔算暴動 都最小非法集結加襲警 個官定義左
唔好單睇呢單判三年 區域法院可判最高七年 因為無預謀 先至輕d 如果唔係五年up 非法集結245 18最高判五年 其實走唔甩

七警咪判咗囉
律政唔告其他差佬關法庭咩事

已經唔止法庭既問題
更大問題係 執法機關 有法不依
咁仲有無法治呢? 即係選擇性執法

執法關法治咩事?
警察拉人法官放人,係建制講架喎

宜家個問題係警察拉人都費事,審都唔使審呀,你訓醒未?
你望下班黑幫,愛港力,休班警拉左未?
同法官放人關咩事?

知唔知咩係司法獨立?

宜家係唔止司法機關,係行政機關/執法機關出事呀
你訓醒未?
上面幾位巴絲講到出哂黎,行政權過大,政府濫權

鬼唔知咩
咁啲人話法官做乜?

我唔知你指邊個,咁多reply
不過情況再咁,會影響埋司法果邊,變相搞死埋法治
用磗掟到爆頭都唔暴動?

邊個爆頭啊on9
番老母個閪到啦

嗰晚初一全部係搵二三線差佬當值
呢個畀人爆頭嘅
我睇youtube係因為佢冇頭盔
而個盾牌兼顧保護一個佢岩岩拉嘅示威者
先畀人爆頭
我都覺得呢個差佬唔話得
為咗個𡃁仔唔中磚而自己中磚

https://youtu.be/WBgTZQ_2Sbg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞