暴 動 罪 三 人 各 判 監 三 年

1001 回覆
59 Like 678 Dislike
比預期中少
已經算好

仲多過七個猶差, 公平咩

有得咁比?

七個猶差都有用暴力喎

7個警察 多過三個人 非法集結 暴動啦
我梁國雄議員表示憤怒
案底
重點係點解無乜巴打屌公安條例唔合理

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結
(1)凡有3人或多於3人集結在一起,作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為,意圖導致或相當可能導致任何人合理地害怕如此集結的人會破壞社會安寧,或害怕他們會藉以上的行為激使其他人破壞社會安寧,他們即屬非法集結。 (由1970年第31號第11條修訂)

19.暴動
(1)如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。 (由1970年第31號第12條修訂)
(2)任何人參與暴動,即犯暴動罪 ——
(a)一經循公訴程序定罪,可處監禁10年;及
(b)一經循簡易程序定罪,可處第2級罰款及監禁5年。

入罪門檻會唔會低左D, 點為知破壞社會安寧? 咁講佔中嗰陣已經可以定義為暴動

其實警察集會句「屌你老母」都係作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為

18.非法集結
(1)凡有3人或多於3人集結在一起,作出擾亂秩序的行為或作出帶有威嚇性、侮辱性或挑撥性的行為,意圖導致或相當可能導致任何人合理地害怕如此集結的人會破壞社會安寧,或害怕他們會藉以上的行為激使其他人破壞社會安寧,他們即屬非法集結。 (由1970年第31號第11條修訂)

19.暴動
(1)如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。 (由1970年第31號第12條修訂)

咁不合理之處係?比外國嚴謹?

個官而家定義破壞社會安寧=有用暴力
個入罪範圍咁闊你覺得合唔合理

重加埋非法集結喎大,有咩情況會係一班人一齊做掟磚程度既暴力?

佢無話要去到掉磚
佢話有用暴力就=破壞社會安寧
咁點為之暴力呢
任佢講

今次你用咩定義都係暴力啦下話

我無話今次掉磚唔係暴力
不過佢咁定義咁樣入到罪
以後就鳩告鳩入
第三做廚果個係條路跑走都告得入

跟人跑就係身有屎,同老屈有乜分別

屌 條友又on9唔識同個官講

講左,法官屈到跟人跑都叫參與

法官係相信合理表現,跟得跑就有合理可能相信佢當年有份掟野
唔係屈,係睇環境證供
唔該尊重法官,家陣判親案都比人屌,判警又屌,判暴動又屌

好學唔學學撚埋班藍屍下下鳩UP話咩係政治監都唔知做乜撚野

學藍絲有咩問題 人地團結過我地

重加埋非法集結喎大,有咩情況會係一班人一齊做掟磚程度既暴力?

佢無話要去到掉磚
咁點為之暴力呢
任佢講

咁呢個空間就係比控辯雙方去打
單單case唔同,佢好難列出暴力既定義架喎

而家咪話佢用暴力=破壞社會安寧太撚闊囉
日後拎呢單做案例乜撚都打得入暴動啦

但呢單真係破壞社會安寧喎
你確定個官審其他case都會用魚革標準?

點樣破壞社會安寧?
掉完磚第二日咪照樣返工做生意

你有單先例係前面會唔拎黎做標準?on9架?

普通法嘅判決睇過往案例睇得好重
所以今次上訴失敗嘅 大家都係專心做港豬或者諗定後路算啦…
好簡單,問下果幾條5毛狗

有爆炸聲,有人叫火燭
你係會跟個法官講唔好郁定跟人群走
如果乜野不法行為都感情用事唔駛跟法理標準定罪
販毒走粉貪污瀆職殺人放火都可以判幾個月了事,香港果時就真係玩完啦

返去同波台友一齊假膠算啦

有個係大學生 宜家有案底 玩完
好簡單,問下果幾條5毛狗

有爆炸聲,有人叫火燭
你係會跟個法官講唔好郁定跟人群走

仲要有一大班人喪跑
開先例 正
我都支持義士
但我唔明點解有人會覺得佢地可以無罪釋放
咁都要輸打贏要 同幾個禮拜前d撐警藍絲有乜分別?

agger,有啲仲開始屈人五毛,心諗屌你老母咩
依家本土派越黎越唔受支持咪呢啲無腦友搞成囉

所以咪返去一齊做本土打手
你屈我我屈你,幾爽

佢無話要去到掉磚
咁點為之暴力呢
任佢講

咁呢個空間就係比控辯雙方去打
單單case唔同,佢好難列出暴力既定義架喎

而家咪話佢用暴力=破壞社會安寧太撚闊囉
日後拎呢單做案例乜撚都打得入暴動啦

但呢單真係破壞社會安寧喎
你確定個官審其他case都會用魚革標準?

點樣破壞社會安寧?
掉完磚第二日咪照樣返工做生意

你有單先例係前面會唔拎黎做標準?on9架?

咁要到出現後果先判,就出唔到阻嚇作用啦
同埋如果下一單性質唔同,你又點用魚革個暴力標準去判,掟磚放火已經係一個分野
主要都係睇你信唔信個官係真正中立囉
比D傻西熱狗日日煽動要勇武
出左事就乜柒都唔理
我都支持義士
但我唔明點解有人會覺得佢地可以無罪釋放
咁都要輸打贏要 同幾個禮拜前d撐警藍絲有乜分別?

邊個話無罪,而家屌緊無定義暴動罪
好撚
如果可以推翻到政府三年算係咩 依家講緊係咩都改變唔到 但義士就入左去坐 究竟可以做咩實質既野?

真心想幫佢三個只有錢 , 如果講香港未來 理性d諗 一係做港豬 一係移民 一係等經濟差到冇得再差 負資產 人人失業 冇野係惡得過窮 但唔知等到幾時
無謂浪費錢上訴

籌生活費好過
比D傻西熱狗日日煽動要勇武
出左事就乜柒都唔理

魚蛋好似係本民前搞出黎
重點係點解無乜巴打屌公安條例唔合理

可唔可以拎出黎討論吓

18.非法集結

19.暴動

定義太廣
基本上同不誠實使用電腦一鳩樣
要用呢個玩你係有排玩

咁法例真係要定得廣
無可能寫個陣寫曬所有情況出黎
香港只會愈來愈多政治犯 真係好悲哀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞