[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-5

1001 回覆
21 Like 28 Dislike
人在美國, 請問買邊部機好,
見到你地話霧化器, 即係要加左霧化氣先可以勁大煙?

你Google下best box mod,睇啱款再上來問意見啦。
一般70-80W嘅機就足夠用,在美國retail shops個價錢可以相差好遠,同一部機價錢可以US$60-110。

謝謝巴打
請問以下三隻邊隻好

我有睇你地新手教學但仲係唔多明
儲油式RTA
滴油式RDA
邊隻好d
膈埋睇你地話要買多幾個霧化器?用黎轉味
咁食問食哂洗唔洗清洗?先再換?

我平時食雪茄,三個月前開始食JUUL
發覺電子煙幾啱自己
所以今個月黎美國出差想買𠍿好少少返去

第一部貴,唔值咁嘅價錢,個霧化器漏油漏到仆街
第二部都係貴,而且新手唔洗玩到200W咁大,咁大部機攞出街唔方便
第三部又係貴,yihi機聽講貴在玩溫控好,但我玩過溫控,唔覺得溫控好用
好似納米巴咁講,3部都係大陸機,去淘寶買好過啦。
我個人會推薦SMOK AL85,夠細部,網上買連運費大約US$50,香港有間賣$400不過好似斷緊貨,當然大小唔可以同JUUL相比。
新手最好玩住成品TANK,AL85套裝有跟埋個TFV8 Mini成品TANK,到你真係鍾意玩電子煙先買RTA/RDA去DIY啦!
我自己轉味會洗TANK,用凍水冲完再用90度熱水浸半個鐘,有人話驚熱水會損壞果D膠邊,其實膠邊嘅熔點係180度,90度連deform都唔會啦

明白, 那我應該買邊隻牌子真係美國的?
我諗我會買好少少,

上面有巴打話RTA RDA要唔要油倉...
RTA 即係TANK係有油倉, 即係唔洗成日換, RIGHT?
如我預USD$200左右買成套, 可以選擇什麼?

無research過有咩美國土產box mod。BTW,我上個月先啱啱去完西岸玩,行咗幾十間vape shops,大部份都無乜貴嘢賣,LA Disneyland附近有間叫Flawless嘅算係比較多貴嘢。

RTA係要DIY嘅,TANK通常係指唔使DIY,入油就可以用,個芯舊咗就買現成芯換。RTA同TANK都係指可以儲油嘅,我就唔識有咩牌子唔係大陸做。RDA就比較多美國土產,你可以去Flawless問下。

RDA即係無油倉? 要成日入油?

另外你話熱水洗
膠係咪silicone 做? 如係,就算滾水都唔驚
Silicone heat resistant 230'C

RDA食10啖8啖就要加油
rubber ring唔知係乜原材料,我只係知道大部份叫rubber material嘅嘢below 100度係無問題

你Google下best box mod,睇啱款再上來問意見啦。
一般70-80W嘅機就足夠用,在美國retail shops個價錢可以相差好遠,同一部機價錢可以US$60-110。

謝謝巴打
請問以下三隻邊隻好

儲油式RTA
滴油式RDA
邊隻好d

發覺電子煙幾啱自己

第二部都係貴,而且新手唔洗玩到200W咁大,咁大部機攞出街唔方便
第三部又係貴,yihi機聽講貴在玩溫控好,但我玩過溫控,唔覺得溫控好用
我個人會推薦SMOK AL85,夠細部,網上買連運費大約US$50,香港有間賣$400不過好似斷緊貨,當然大小唔可以同JUUL相比。
新手最好玩住成品TANK,AL85套裝有跟埋個TFV8 Mini成品TANK,到你真係鍾意玩電子煙先買RTA/RDA去DIY啦!
我自己轉味會洗TANK,用凍水冲完再用90度熱水浸半個鐘,有人話驚熱水會損壞果D膠邊,其實膠邊嘅熔點係180度,90度連deform都唔會啦

我諗我會買好少少,

RTA 即係TANK係有油倉, 即係唔洗成日換, RIGHT?

無research過有咩美國土產box mod。BTW,我上個月先啱啱去完西岸玩,行咗幾十間vape shops,大部份都無乜貴嘢賣,LA Disneyland附近有間叫Flawless嘅算係比較多貴嘢。

RTA係要DIY嘅,TANK通常係指唔使DIY,入油就可以用,個芯舊咗就買現成芯換。RTA同TANK都係指可以儲油嘅,我就唔識有咩牌子唔係大陸做。RDA就比較多美國土產,你可以去Flawless問下。

另外你話熱水洗

rubber ring唔知係乜原材料,我只係知道大部份叫rubber material嘅嘢below 100度係無問題

If it's rubber ring
Material will be only silicone or rubbber
Heat resistant over 200C

謝謝巴打
請問以下三隻邊隻好

儲油式RTA
滴油式RDA
邊隻好d

發覺電子煙幾啱自己

我諗我會買好少少,

另外你話熱水洗

If it's rubber ring
Material will be only silicone or rubbber
Heat resistant over 200C

我唔係material專家,只係參考呢個chart
http://www.jjshort.com/Rubber-Properties.php
咁你估個o-ring係咩造呢?個霧化器生產商又會唔會知道呢?
輕度玩家
純粹想慳d 唔駛買真煙 懶得diy 換野果d
http://item.rakuten.co.jp/sumotokutokyo/emili-001/
響日本見到呢隻
巴打們請指點下

垃圾

對於我地呢D有追求嘅人,呢D真係玩具,不過如果係想純粹有煙嘅都OK嘅。正如幾十蚊可以買到一對耳機,幾千蚊又有一對,有D人係聽聲,唔係聽音樂。

無話垃圾嘅

好多人都係呢d起步,結果愈踏愈深

幾個月前我都以為成品無撚敵啦,而家咪又係入坑
巴打們有無食過MYLK 奶味?
我食覺得無咩味
係我問題定支油有問題
有無方法令啲味出啲

你邊道買,有無丁,用乜霧化器食?

漠北
無丁
用aspire triton 2食

漠北係大鋪唔似有問題;無丁嘅MYLK我都有,無問題吖;Triton 2我都有用,未試過食到油係無味。。。咁可能係你問題咯,試下揾個樽仔裝D出來等佢自己醒下油會唔會好D

醒油嘅步驟應該係點
小弟初報到~
玩Vape玩左年半,近排新買左支Skyhook
巴打們有無食過MYLK 奶味?
我食覺得無咩味
係我問題定支油有問題
有無方法令啲味出啲

你邊道買,有無丁,用乜霧化器食?

漠北
無丁
用aspire triton 2食

漠北係大鋪唔似有問題;無丁嘅MYLK我都有,無問題吖;Triton 2我都有用,未試過食到油係無味。。。咁可能係你問題咯,試下揾個樽仔裝D出來等佢自己醒下油會唔會好D

醒油嘅步驟應該係點

呢道有講醒油嘅方法
http://www.vpbus.com/news/20589.html
輕度玩家
http://item.rakuten.co.jp/sumotokutokyo/emili-001/
響日本見到呢隻
巴打們請指點下

垃圾

對於我地呢D有追求嘅人,呢D真係玩具,不過如果係想純粹有煙嘅都OK嘅。正如幾十蚊可以買到一對耳機,幾千蚊又有一對,有D人係聽聲,唔係聽音樂。

無話垃圾嘅

其實成品都唔一定差,我出街帶果兩隻都係成品,鍾意佢打側都唔會漏油,最緊要揾到配合嘅煙油去食就得
輕度玩家
響日本見到呢隻
巴打們請指點下

垃圾

無話垃圾嘅

其實成品都唔一定差,我出街帶果兩隻都係成品,鍾意佢打側都唔會漏油,最緊要揾到配合嘅煙油去食就得

多謝巴打們比意見
我都係買d 簡單d 帶出街既先
學巴打話可能真係會愈踩愈深
但就算會diy 我都唔會帶出街用
再者我見你地成日講漏油咁好似好恐怖

btw 問多句香港有邊d 鋪有油買
巴打們其實係咪大多用功率mode?Temperature mode其實會唔會用?有咩好處?係咪要用温控嘅發熱線先可以用?
Lm
輕度玩家
響日本見到呢隻
巴打們請指點下

垃圾

無話垃圾嘅

多謝巴打們比意見
我都係買d 簡單d 帶出街既先
學巴打話可能真係會愈踩愈深
但就算會diy 我都唔會帶出街用
再者我見你地成日講漏油咁好似好恐怖

btw 問多句香港有邊d 鋪有油買

mk都有幾間自己上IG search下就有
巴打們其實係咪大多用功率mode?Temperature mode其實會唔會用?有咩好處?係咪要用温控嘅發熱線先可以用?

我係,TC都用過,感覺唔爽,疾下疾下咁,因為到咗預設溫度架機就會CUT電,然後溫度降低番架機又比電。
TC好處係唔會咁易燒棉,同唔會因為過熱釋放有毒物質,VG如果高過280‘C係會分解釋放有毒物質,不過我質疑如果唔係乾燒都唔易去到280‘C
TC係一定要用温控絲,其實你知唔知TC嘅原理係乜?

我係,TC都用過,感覺唔爽,疾下疾下咁,因為到咗預設溫度架機就會CUT電,然後溫度降低番架機又比電。
TC好處係唔會咁易燒棉,同唔會因為過熱釋放有毒物質,VG如果高過280‘C係會分解釋放有毒物質,不過我質疑如果唔係乾燒都唔易去到280‘C

應該係保持喺你設定果個温度 咁即係温控絲唔可以用喺功率模式?其實好奇下,因為好多mod標榜自己有温控模式,但係買左返嚟就未用過呢個模式

應該係保持喺你設定果個温度 咁即係温控絲唔可以用喺功率模式?其實好奇下,因為好多mod標榜自己有温控模式,但係買左返嚟就未用過呢個模式

我嘅意思係問你,知唔知點解架機量度到條發熱絲係幾多度?

唔知丫巴打 教下我丫

唔知丫巴打 教下我丫

睇下呢篇文,再有唔明先來問啦
http://www.vpbus.com/news/42095.html
業巴 我想問joytech evic mini 可唔可以唔用成品芯 同埋係淘寶邊間買
業巴 我想問joytech evic mini 可唔可以唔用成品芯 同埋係淘寶邊間買

你用緊咩霧化器?如果原裝果個,你去淘寶揾下“cubis rba"啦

你用緊咩霧化器?如果原裝果個,你去淘寶揾下“cubis rba"啦

我未買阿 咁部機係邊間淘寶買有保證d
之前幾個post好似見到有巴打買油拎批發,有無巴打可以講下。。。
想知要買幾多先有批發,同埋大概咩價位?
留名
等收貸

鬼佬賣緊420 呀 巴打
之前幾個post好似見到有巴打買油拎批發,有無巴打可以講下。。。
想知要買幾多先有批發,同埋大概咩價位?

https://t.me/wkk1997

新手就想DIY唔用成品?都唔係唔得嘅,如果你咁諗,我建議你買新出SMOK AL85套裝,架機夠細,個霧化器你可以之後唔用成品芯買個RBA芯DIY。新手買部機返來最好都係即刻有得食唔使搞好D。
淘寶AL85好貴,我建議你去https://www.efun.top/買,直送香港都係51美金,你同客服傾好有你想要顏色現貨先落單paypal比錢,佢兩三日就送到。其他電池/煙油/叉電機就淘寶買啦

新手就想DIY唔用成品?都唔係唔得嘅,如果你咁諗,我建議你買新出SMOK AL85套裝,架機夠細,個霧化器你可以之後唔用成品芯買個RBA芯DIY。新手買部機返來最好都係即刻有得食唔使搞好D。
淘寶AL85好貴,我建議你去https://www.efun.top/買,直送香港都係51美金,你同客服傾好有你想要顏色現貨先落單paypal比錢,佢兩三日就送到。其他電池/煙油/叉電機就淘寶買啦

咦!原來鬼佬有AL85返貨,咁你去佢道買直接D。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞