[戒丁WHATSAPP群已開] 香港戒丁論壇4

1001 回覆
45 Like 16 Dislike
噢巴你J咁多都有9個EX,一定好靚仔

我做得電視,要度橋諗嘢,個腦好多古靈精怪橋,好多電視劇嘅浪漫橋段,用黎女好好用,我唔靚仔,以前好多人話我似張學友,但張學友個樣今時今日都已經唔算靚仔之列。

廿年後嘅今日嘅我都走晒樣。

係咪變咗老版陳冠希

我都唔知自己似乜
對於一個月打一次點睇?
對於一個月打一次點睇?

不如唔好打
蕭巴
篇文真係要每幾版貼一次

又打錯字呀,屌

第三段,精神好易失堂

放左上香港戒丁論壇
http://www.noj1314.258club.com/viewthread.php?tid=2820&page=1&extra=#pid6565

噢巴得閒可以既話寫多幾篇文,拯救更多因為打J變毒撚既青少年 依家好多都係因為打J打到變毒撚,溝唔到女,但唔知個原因係因為打J搞成咁,真係好可憐

依家個社會最值得重視既就係色情對人體既影響,但偏偏冇人出黎發表,可能我地90後仲未傷夠。。。

其實我覺得係好事黎,肯醒覺嘅人通常都係出過事嘅人,當然有 d未出過事都肯醒就最好,亦都有 d沉沒到成魔咁就冇得好講。

依家睇返佢地只係望住一 d油墨,電子,就 J壞身子,失去最顛峰嘅社會爆發力,實在低撚 b。
篇文真係要每幾版貼一次

又打錯字呀,屌

第三段,精神好易失堂

放左上香港戒丁論壇
http://www.noj1314.258club.com/viewthread.php?tid=2820&page=1&extra=#pid6565

噢巴得閒可以既話寫多幾篇文,拯救更多因為打J變毒撚既青少年 依家好多都係因為打J打到變毒撚,溝唔到女,但唔知個原因係因為打J搞成咁,真係好可憐

依家個社會最值得重視既就係色情對人體既影響,但偏偏冇人出黎發表,可能我地90後仲未傷夠。。。

其實我覺得係好事黎,肯醒覺嘅人通常都係出過事嘅人,當然有 d未出過事都肯醒就最好,亦都有 d沉沒到成魔咁就冇得好講。

依家睇返佢地只係望住一 d油墨,電子,就 J壞身子,失去最顛峰嘅社會爆發力,實在低撚 b。

都係既,人總係要出過事/失去一D最珍貴既野先會開悟,到時就會成熟,識諗好多

咁叫人戒J咪即係害左佢?冇左呢個過程
篇文真係要每幾版貼一次

又打錯字呀,屌

第三段,精神好易失堂

放左上香港戒丁論壇

都係既,人總係要出過事/失去一D最珍貴既野先會開悟,到時就會成熟,識諗好多

你依家叫人戒,係叫一 d想醒但唔知點醒嘅人,咁你俾左好多後果佢睇,佢明白事理就會自動自覺戒。

當中有 d後生,回復力快,戒左一星期已經好精神就再打過,咁係佢未親身感受到禍害可以有幾嚴重啫,但如果冇你,呢班人仲係日日打緊 j都唔明點解自己痴痴呆呆,腳軟,冇力,唔識呼吸 ....... 。你已經救左一小撮人架喇。

以前有位和尚講過,教育一個人,係要佢有需要先會教得佢入,同埋你已經用盡左你嘅方法去教就得,無論佢一教即聽,定教極唔聽,還是教識左但唔用,都已經唔關你事,你嘅本份已經做完,亦都無需再為此人擔心落去,剩下嘅就係教識左用得唔好,同埋營聚一個氛氛互相鼓勵,佢自覺唔掂會返黎再搵你,就再提下佢。
最後一段講得好好,老師係教人,唔係強迫人學習
篇文真係要每幾版貼一次

又打錯字呀,屌

第三段,精神好易失堂

放左上香港戒丁論壇

你依家叫人戒,係叫一 d想醒但唔知點醒嘅人,咁你俾左好多後果佢睇,佢明白事理就會自動自覺戒。

當中有 d後生,回復力快,戒左一星期已經好精神就再打過,咁係佢未親身感受到禍害可以有幾嚴重啫,但如果冇你,呢班人仲係日日打緊 j都唔明點解自己痴痴呆呆,腳軟,冇力,唔識呼吸 ....... 。你已經救左一小撮人架喇。

以前有位和尚講過,教育一個人,係要佢有需要先會教得佢入,同埋你已經用盡左你嘅方法去教就得,無論佢一教即聽,定教極唔聽,還是教識左但唔用,都已經唔關你事,你嘅本份已經做完,亦都無需再為此人擔心落去,剩下嘅就係教識左用得唔好,同埋營聚一個氛氛互相鼓勵,佢自覺唔掂會返黎再搵你,就再提下佢。

明白,小弟受教了 多謝噢巴
大家都知道人老珠黃這個詞,舊時比喻女子老了被輕視,就像因年代久遠而失去光澤的珍珠一樣不值錢。其實這裡的「珠」,也可以從另外一個角度理解為眼珠,人老後,眼睛的亮度會下降,五臟六腑之精氣皆上註於目,腎藏精,藏五臟六腑精華之氣,人老了,腎精不足了,眼珠的亮度自然會下降。小孩的眼睛基本都是清澈明亮的,而五六十歲以上的人,很多人都人老珠黃了。當一個人的眼睛非常明亮,特別有神,這就說明他的「精」足。反之,如果眼睛看起來無神、空洞、睜不開,那就代表他的「精」弱。戒除邪淫的行為,然後自己注意養生之道,堅持一段時間,你會發現自己的眼睛亮度在增加,然後眼睛會變得有神采,自然睜到位。光明代表能量充足,晦暗代表能量虧損,邪淫耗損能量,自然會導致晦暗,邪淫的人往往有一股晦氣、戾氣和邪氣,特別在他眉宇之間會非常明顯,眼神更是透露無疑,明眼人一看便知。
一位戒友說:「腦子特清醒,心理特別祥和,甚至感到幸福的感覺。真的,好像恢復純淨了,腦子一下就充實了的感覺,又好像回到過去的快樂回憶中,反正這種感覺就是特別爽啊!我感覺不到痛苦了。」他的心靈恢復純淨了,那種感覺真的特別爽!手淫的快感根本無法與之相比,手淫就像沉溺在糞坑裡以吃屎為樂,而心靈恢復純淨後,就像自由翱翔在天際,那種純粹美好的感覺給人強烈的喜悅。戒色宛如奇蹟,當你進入美大聖神的心靈狀態時,你自然會感受到真樂,你知道這才是自己真正想要的感覺。
呂洞賓寫過一首詩:「二八佳人體似酥,腰間仗劍斬愚夫。雖然不見人頭落,暗裡教君骨髓枯。」這首詩寫得相當好,腎主骨生髓,髓分骨髓、脊髓和腦髓,皆由腎精所化生,腎精的盛衰不僅影響骨骼的發育,而且也影響脊髓和腦髓的充盈。
day8
31/500
仲有冇定時派傳單
唉 呢個禮拜唔舒服先至無打到J
我覺得自己意志唔夠強
之前日日睇戒色文章都係無撚用
二個月了
想入group
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞