[戒丁WHATSAPP群已開] 香港戒丁論壇4

1001 回覆
45 Like 16 Dislike
day21

戒色+戒J接近4個月,冇夢遺差唔多3個月
而家起街望到黑絲+靚腳都唔會起淫念,會以欣賞角度去望
以前縱慾時期搭親車都會頭暈,頭腦極唔清醒
而家就好左好多,但係....
感覺運勢方面冇乜轉好到,萬事都仍然不如意

當初戒J係想生活似返個人,縱慾果期D面色好似差,照鏡見到自己個樣好似道友咁,
而家對比起,除左個樣精神左,身體好左之外其他野都冇好到 唔知係咪性格生成咁,人際關係果方面都好差

當初戒J係想生活似返個人,縱慾果期D面色好似差,照鏡見到自己個樣好似道友咁,
而家對比起,除左個樣精神左,身體好左之外其他野都冇好到 唔知係咪性格生成咁,人際關係果方面都好差

究竟仲要戒幾耐先有好運行

我戒左7日,暫時係街到見到D腳仲係會忍唔住望
有淫念不過好快消失左,返到屋企亦都再冇任何淫念產生
暫時仲未做到係街見到靚腳黑絲唔起淫念
唯有KEEP住學習

戒到一年會有好大改變
戒丁第三個月
上個星期開始做固腎功
點知就7日內遺精左4次
之前都唔會咁
唔知我搞錯左D乜
越嚟越多人
腎是生命之根,手淫就是在向生命之根下斧子,如果僅僅是砍掉枝葉,那樹還不會死,如果是往根子上砍,那對生命之樹的傷害是極為嚴重的。以上是腎虛比較常見的症狀,當然有些不是直接的,而是間接導致的,腎為五臟之根,腎藏精,藏五臟六腑之精華,腎一虛,身體的五臟六腑都會受到很大影響,就像停電後,家裡的各種電器都不能用了,電冰箱、電腦、油煙機、電風扇、空調都不能用了。腎精就像身體的能量庫一樣,就像身體的電能一樣,身體的各種器官都需要腎精的強大支持。中醫講到腎為作強之官,男人拼的就是腎,腎氣虛衰,就像汽車沒有汽油一樣,當腎氣充足時,那就可以放大招了,能量滿了就可以精力十足地投入到學習和工作中去,效率也會隨之大大提升。
1469.我聽很多人說要適當的SY或者房事,不然精業會產生炎症,對前列腺不好。 到底這個說法對不對? 完全不SY不房事會不會對身體不好? 求LZ講解下

答:這個問題已經回答過很多遍了。 只要你斷掉YY,就不會有炎症的困擾。 否則沉迷YY,屬於暗漏,是容易出症狀的。 完全禁欲對身體無害,前提是斷掉YY。 虛雲法師活120歲,很多和尚都活百歲以上,禁欲沒問題的。 注意修心是關鍵。 加油!
撘單問一問高人,
本身自身有戒丁習慣
如一個月內限自己打丁不得多於某次數(如一月打十次,二月打六次,三月如此類推)
效果算明顯,加上要求自己忍耐D先打丁(令自己確保lock死打丁日子),加上自己要返學.可以保証到星一至五一定唔打得.

問題係星期六日..........
得閒同冇人時就會想打丁,正常可以接受到每月限制數次
但依幾日爆左限制數次仲會打丁.
自己反思一下,原來可能由讀書壓力而想打丁(原來一直唔發覺依個問題)
一見到唔識就逃避
所以求大俠分析下個案,係咪算嚴重?
既然中路打唔入,就試入上下路(由讀書方面入手)
有冇書or文章可以針對 打丁 讀書 依兩個topic?

大佬呀 你個人生活習慣無變過
想有咩大轉變?
信邪教咁
你估唔打飛機就會有女有閪屌中六合彩咩
噢巴, 想問下你有冇打坐習慣?

頭先打咗一陣就想訓
尋晚發夢夢到有人叫我都戒左咁耐
不如打次輕鬆下啦
即刻嚇醒左 check check好彩冇夢遺
初初來連登。支持蕭巴。
撘單問一問高人,
本身自身有戒丁習慣
如一個月內限自己打丁不得多於某次數(如一月打十次,二月打六次,三月如此類推)
效果算明顯,加上要求自己忍耐D先打丁(令自己確保lock死打丁日子),加上自己要返學.可以保証到星一至五一定唔打得.

問題係星期六日..........
得閒同冇人時就會想打丁,正常可以接受到每月限制數次
但依幾日爆左限制數次仲會打丁.
自己反思一下,原來可能由讀書壓力而想打丁(原來一直唔發覺依個問題)
一見到唔識就逃避
所以求大俠分析下個案,係咪算嚴重?
既然中路打唔入,就試入上下路(由讀書方面入手)
有冇書or文章可以針對 打丁 讀書 依兩個topic?

想戒色就絕對不能強戒,強戒注定失敗(所謂「強戒」就是光靠毅力來戒。)而應該靠戒色王牌——覺悟。什麼是覺悟?覺悟就是清除大腦裡的各種誤區和各種疑問,心裡的疑惑得到解答了,才能更堅定戒色的信心與決心。想要戒色成功,要知道戒色成功只有一條路,那就是學習,學習提高覺悟,覺悟產生定力,定力戰勝心魔。進山問樵夫,進水問漁夫。

戒色吧戒色成功的前輩們(如飛翔哥)都是學習者,也得出了只有學習能夠讓我們戒色成功的結論。但是我們不只是要學習起來,而是要有好的學習方法,要有學習的恆心,學習不能中斷,每天都要系統地學習戒色知識,做做筆記,複習複習筆記,這是我們能夠把前輩戒色知識化為自己戒色覺悟的快速方法。推薦《戒為良藥》(飛翔哥著),戒色吧的精品戒色書,小弟在戒色中遇到的幾乎所有問題《戒為良藥》都幫我解決了,它能夠幫你系統的建立戒色覺悟,讓你戒得更專業,還教會了我幾個重要的恢復身體的方法。總之能夠讓你戒色之路越走越好
本主題由 noj1314 於 2016
初初來連登。支持蕭巴。

加油,每日睇戒色文章就會成功
唔知點解好奇怪。
我實驗左好多次
每次打側訓冇事
一打正訓就遺精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞