|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
問題係宜家S1H 都可以拍6K
仲有Blackmagic呢隻怪獸
所以佢對手一直都係Panasonic唔係BMPCC
BMPCC對手係Zcam
買枝sigma85.4影相+拍片會唔會好不智
有無人討論下拍片有咩鏡好推介
Sigma定焦高汁
要舉多啲鐵先E mount再長啲
成1kg幾咁重
Sigma 18-35mm f1.8
懷疑罪大係咪放棄prosumer市場
本身FS都已經係萬年CMOS
連用家都開始放棄FS試新機
仲唔出部旗艦 盞玩死自己
其實sigma個堆無反鏡真心冇heart又戇鳩,部機冇左法蘭距短左所以輕左,然後emount sigma每枝鏡補返單反個法蘭距嘅重量
如果你成手emount sigma鏡帶出街隨時仲重過用單反
20.4
睇review有得set低
做開剪接 呢兩個月都無工開
發夢發到見底
問係係S1H都屌打SONY, 拍到6K
仲有internal 10bit 422
BMPCC更加唔使講
咁佢仲唔出S3為左保住自己FS?
S1H賣街先講啦
雖則而家S1個spec都屌打A7SII
不過佢睇黎都仲係恃住自己鏡群齊過L mount多多聲同價錢優勢慢慢黎
如果佢要出A7S3,應該FS系列都要一齊出新機先得
Sony一定唔會畀A7S3以下犯上
姐係香港應該得TVB drama用avid
咁SONY單反拍片市場可以宣佈定收皮都得
2皮買到部6K 50FPS 內置拍RAW你仲會唔會買SONY 8bit 4:2:0?
好正常吖,你見Canon 5D2/5D3稱霸左單反拍片之後不思進取左幾多年
Sony只不過係做返Canon當年做嘅野啫
未必,好多細production 尤其電視台綜藝D外租crew都係 GoPro+FS5 x2+一部相機做的wide shot/product shot

仲有Social media 拍網媒嗰啲

當然拍drama/mv嗰啲肯定食哂
依行打工係咪好難過4皮
對電視台嚟講422同420根本冇分別,佢都係拍緊AVCHD
仲有D仲係用200/dv仔
而家做in house可以最高叫到幾錢?
200仲係中流砥柱
爸打我同你一樣
宜家驚買錯xt3
但又睇唔出拍片有咩問題
你D咪起渣囉⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞