|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
日本罩算快 ,10日內到手
你好彩姐, 我係苦主, 我一月尾買
咁你一係再等吓,之前都見過HDMI Version有折
Bmpcc4k hdmi本身都有delay
新手想問錄片點解決室內收音有胡胡聲?
利伸:用緊rode videomicro
WooWoo聲係指啲echo?
平時就想放假,而家係度發霉就唔敢用錢... 想買BMD新果部video assist 都唔敢
同問 用緊zoom f1
插機錄會有勁大noise 但唔插線𪗋rec又無事
係咪我setting錯左
可以係相機Preamp廢
可以係F1 line out volume太低所以你用相機谷大咗個noise
否則可能係線/ 硬件壞
想請教吓電影字幕制作同校對點入行/ 點接job
都冇乜戲開。。。
如果係電流嗰隻woowoo聲就應該係衰硬件多
好似中國有隻N字頭嘅牌子都專出rig
不過價錢都係差唔到幾遠

但係一般係點搵到 是咪要讀返translation related嘅嘢?
係少少沙沙聲咁
試過mic level同機level較返正常 但都無效
我都係新手,最近學拍片
拍完之後睇返都聽到有陣CC聲
本來都以為Bad Contact 或者個3.5mm有問題
但試左好耐無論內置/外置Mic都會有
仲試左幾枝mic ,有EDUTIGE ETM-001, Rode Video Micro, TASCAM DR-07X
機身係A7R3 / A6400
Google 左陣又唔見有相關資料
可能關鍵字唔啱
呢陣CC聲係咪低頻嘅聲?
通常都要靠後期消走?
利申,真新手,真係唔識,求教
我都係白紙想入行 想學拍下早拍晚播個類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞