|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
Thx
但係我依家有兩段Audio背景聲好唔同,點樣可以令間可以無轉變得咁突兀?
上library 搵啲room tone / ambient 墊底又work 唔work
利申唔識 sound editing
個背景聲好嘈定點?
通常錄Vocal就搵個靜啲嘅地方做
背景噪音
但係兩個shot個噪音會聽得出唔同
一轉audio你會好明顯聽得出
新手學剪片 整特效 上字幕 用緊Mac機
建議學fncx 定 Pr
有搵過資料 fncx易用d 冇咁易Error 剪緊片順d
但Pr 又係必須要識 間間公司都要求
Ps 未必會係呢個行業發展 暫時黎講係興趣
求建議
FCP X
我一學就學PR
如果部機spec夠
唔會點error
唔覺得難上手
用mac 機 fcpx render 時間起碼快一陪以上
PR方便係for如果你有時有D EFFECT要搞方便轉去AE
BTW FCP宜家好似免費下載用一個月
咁都已經好重要啦
仲有ps ai 呢
同埋template嗰啲應該PR多好多
fc要搵多到嘔..
有D電影級得佢有
通常所有Audio問題就用BGM去解決
搵另一啲聲墊下底就無咁覺得佢有唔同
新手一問,雖然香港行pal,但係如果只係普通拍片上youtube拍24/60p得唔得?定係都要用25/50p?
唔出電視其實拍野都得
不過較25/50P呢樣其實同燈光關係更大
好多地方換左LED就少啲問題
但其實仲有唔少地方用光管,小心有Flick嘅問題出現

我自己拍開50P, 快門用1/100, 去避左啲flicker
唔該師兄
GH5s 室內長錄粒半鐘會唔會overheat 或 drop frames? 假電拖v mount會唔會燒板?
Gh5s 無出現過你所講的問題,出v mount fit到一個點
部機設計本身就係拍片用嘅點會overheat

A7一定會囉
sorry, 未用過panasonic...所以問下
不知者不罪...

有幾個師兄轉哂s1H..

爽死
淨係見到好多人轉晒blackmagic
Mac機 用咩apps嚟執相?
Ps Lr?
我用cp1
玩緊咩鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞