|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
買a7系列喇,好多新手都用佢
可選S或直接第三代
不過就要買多個轉鏡環
鏡頭牌子上多啲選擇
睇左好多review比較完各方面都係鐘意xt3多啲
除左FF同防震 有冇咩大原因巴打推a7系列多啲
雖然我見benn tk都係用a73
SONY成日係到拖, 人地blackmagic出部6K都搶晒你market啦
宜家我見好多人都入手左blackmagic 4K/6K
SONY再係咁落去真係...
要景深就一定落ND, 如果唔係你光圈收到細一細
電影鬼佬依加好似大部份keep光圈284, 用ND去就
而 ASA (ISO) 係根據native iso 同埋個場景係點,想capture 乜野去調整
呀ken 剪cat girl d 片幾好
284?
F 2.8/4
L電用開 kingma 同斯丹德
百幾蚊算好好用

最好當然vmount
近排用過BM5呢隻MON
OUTDOOR都好夠光
https://www.cinema5d.com/portkeys-bm5/

ipad
出到又點

五分鐘死機
A7 100M bps

XT3 400M bps

自己諗..
香港真係無
Production pr fcpx
電影/劇 fcp7
香港剪接師用avid應該一隻手數得哂
外國人就avid多
你講overheat?
btw 宜家佢出s3至起碼要match到bmpcc 6k個spec先夠造

即係6k 50fps 10bit 422 (但佢會唔會出黎打死自己FS d機呢?), 而且人地bmpcc 6k有自家raw, 真心唔知s3除左full frame之外仲可以用咩同人打

歡迎大家討論
確實原因我都唔清楚,入行已經係fcp7既世界
但我諗同 ProRes好大關係
無人用pr剪都係因為adobe無自己既code
Fcpx 唔知
Fcp7 應該7.0.4
我冇記錯好似係可以唔使外置SSD Or 芒錄10 BIT 422同RAW??
你講bmpcc 4k & 6k?
佢內置已經可以錄blackmagic raw
用cfast card或者直接錄落SSD
28/8.31/8會出動既手足記住幫手宣傳埋1/9機場

[9.1機場] 文宣集合 2.0
https://lih.kg/1507880

現有文宣集合 (Google Drive)
https://drive.google.com/open?id=1GCRs7ie1gwrmV6-388fnE5PnFq_jnbwe

唔好發夢啦,冇可能出部無反可以係BMPCC個SPEC,咁樣咪即係頂死FS5/FS7囉
佢對手從來都只係其他無反/單反
係呀,多謝解答
直接錄卡好撚屈機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞