|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
想入行做機燈
做過少少production野 對燈有基本概念
但我見好多機燈都係freelance做唔識人係咪入唔到行?
揸機寫字2樣都得仲唔做導演
揸筆最慘,做機燈有工開有糧岀
做編劇,件野一日未有老闆投都係零收入
簽左約都好,開唔開得成係另一樣野
套戲一日未上,你就無credit無人識,萬一拍hi左仲死
19題材,爛片鬥劇你又怕岀到黎臭朵,但難免睇錢份上接左佢⋯⋯

過審又係另一樣野,總之好多野啦
行內人唔respect screenwriter
有人一係做住in house assis一係做電視台先啦
電影呢行好小圈子
都可以咁講,李敏呢類幫周星馳同邱澧濤寫過咁多部劇本都會收唔倒尾數,首映又無通知佢去。
我呢啲真係寫完稿5萬字對白本俾一兩萬打發走。

始終編劇協會唔係工會
但電影編劇本來就無所謂穩定收入,分紅,版權都無份
金像獎得獎既編劇其實好多都freelance,要做其他野維生
我反而覺得編劇有得做
而家個個買部機返黎就話識拍野
買到出黎叫救命....
但無編劇真係拍條毛...
第一次知道響香港一個商業劇本可以賣倒30萬肯定心郁
但條路比你想像中苦得多
你有無諗過一年都賣唔倒一部,因為你無作品,無人識你。
到有人搵你,你只可以先賣大包,期望下次返轉頭收得返行業價
到簽倒約收果少少訂岀完稿,對方話唔駛做,轉個頭拎你份野俾下一家用半價去接手
最後果稿唔係你,分分鐘連credit都無埋,又一個遁環。

有時我覺得做wedding好搵過揸筆,穩定個穩
拍一單有3k,一星期做兩三日都可以好滿足。
雖然我都係揀電影,不過單身唔會累倒人
我諗我見過你,輕裝setting無外置電, 我果刻反應係你應該拎好多電出街.... bmpcc4k撚路過
見過都唔奇,香港少人用BMPCC4K
嚴格黎講係無貨,我都係響B&H等左3星期

唔好話電,我果時SSD都未買
150mb/s SDHC卡 拍4k 1:12 BRAW都會drop frames
錄10秒會停,下下要take幾次死得人多
後來直接上Samsung T5 1TB, v mount電同個rig都還好,上倒縛,頭一兩次好快攰,mon就真係唔上啦戰地一般但求輕裝

我見有人用DJI ronin S,都有見外媒用URSA mini Pro,唔知係咪G2啦。

BRAW係開心既,但用開pr剪就真係搞餐屎
我都用開PR (WINDOWS), 剪左BRAW, 仲係有唔少BUG
drag快少少都會crash 定係我電腦問題?
剪過
我駁v mount電放落腰bag掛心口,都係插三叔T5, 因為cfast2.0 256gb真係容量又細又貴,不過用sd我部機有bugs, 用部機format左錄完prores可以睇playback,有file但插電腦都認唔到card, 要file recovery

佢最仆街無remote插... 唔可以同ursa mini手抦共用... iso一定好過第一代mini
用braw studio放BRAW 入Pr剪?
鐵頭好似岀過款BMPCC4K 手柄,有錄有fou有LPE6位
G2我未用過,唔知ISO係咪同BMPCC4K 一樣
我仲爭枝4/3 wide鏡,依家枝紅圈2470連埋個speedbooster 乘返都要34......
我買左佢個plugin, 可以直接拉braw入去pr當普通file剪
到時要grade色返到davinci?
如果zoom lens其實用番pana12-35抵用,又無咁重, olympus 12-100 f4同pana奶12-60我就無用過... 鐵頭果個放係側面對我又無太大作用,反而上左膊右手抦無制襟好唔慣...
希望之後d機唔好再出EF mount... 出RF或L mount
我好清楚...
有橋要賣俾金主但又怕佢拎左黎拍
到時橋又無錢又無...
我都煩緊呢樣野...
之前特價買左部e1但有d難用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞