|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
我都有留意果枝,乘返1.9大概FF 23倒,好過無
有枝9mm就最開心,呢網幾日大合唱無枝wide差好遠
Red好似黎緊岀果部入門都係用RF
無架喎,真係好睇你接頭個導演/監製信唔信得過
同埋有幾多人脈
反正都係佢地去見老闆call錢
莊生返左寰亞審劇本,有大綱可以遽過去
映藝就岀手低啲,本土野1000樓下就搵伍建
仲有好多機會
唔知pana 奶8-18mm o ng ok... wide鏡有定焦手動鏡梗係好啦... 舊菜都抵玩,不過暗角一定勁... 老蛙有支7.5我未試過... 我呢d鄉下仔未見過red同arri

留意下leica R 定焦,真係正野...
我都係mount車邊跟個DP導演去見識下
我以前都係見倒啲機對眼就發光
其實都係睇budget黎做,有錢咪租arri,red+set Cooke cine prime,細job咪FS7+蔡頭CP2都只係工具。

我岀去拍短片影展比賽都見隔離crew成車好大陣仗又arri sky panel ,用apps去模疑爉燭,警車燈果d效果,無錯,畫面岀到黎的確靚過我三枝LED燈板好多,但呢啲只係用錢堆砌岀黎。

導演岀分鏡,攝影係跟個劇本消化完要逐場度個倒點攞,運鏡,調度,用鏡頭語言配合演員,畫面幫導演去講故仔。

有冇機會可以再mount車邊學野
其實以前個color執色幾好玩,點解apple 唔update color
red呢d讀書個時用過 個色彩空間真係玩完返唔到轉頭 真係好靚
呢d場合真係正.... set lighting有電影感真係好多學問 有時睇片見d燈set得唔好....用幾好既機拍完都係DV感覺... 我都好怕同器材撚做野,好撚煩,嫌3嫌4, 屌,做到又控制好成本ok la
Final Cut Studio 死得既都死....

做Color都係用番 打飛支 算...

FCPX 入面個color 都好煩
lighting真係靈魂嚟
唔大改色冇問題嘅
落track已經煩

雖然依家davinci 好好玩
仲有colour science ,red同arri都各有喜好
跟現場第一當然要識人,導演組通常圍內,好難埋到去,機燈組做下燈助都易啲,之後就到2nd副導,助美,道具呢啲跟場位都易埋,反正都係要人唔係額外開位,一句講曬識人。
FS7 後繼機 FX9出世...
6K Sensor但暫時只係拍到4K...
https://www.youtube.com/watch?v=PJ3WNiP1B5k

睇黎A7S3個SPEC都唔方好得去邊.,.
造燈大學問,有說燈頭升盡都去唔倒DP,燈同機係兩條梯,我無考證,但機本上每個DP都識打燈,只不過落手落腳打由燈頭去做,要點打咩氣氛都係DP話事
可能遲d加錢有6k... sony wor$$$$
呢個肯定啦, 只不過佢咁樣出部新機有點兒...
我都係勤睇youtube學咋
我初初都係 但發覺落到手好唔同
尢其外境 會有好多肉眼睇唔到嘅色同光滲咗入去
加上每部機又有自己嘅色彩style
有d 玩mood野 煙嘅量又好影響通光同顏色
又唔係下下都有錢玩到出raw
就咁log 對燈嘅設計同準度又嚴苛好多
多d搵人組隊拍野,一個人同一組人唔同
一個人對自己負責,一組人落到場就係同時間競賽,無時間發呆,機位點擺,邊度落燈,頭位尾位,NG,keep定過,所有野要即時決定。
還有每次現場都會岀狀況
讀書做fyp都已經瀨哂野
出去實比人屌到菊花爛
現職機佬表示拍極都覺得自己好閪
同感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞