|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
唔該哂subscribe 哂 ocean,麒哥同brandon li
我覺得bmpcc4k用m4/3鏡好過買6k ef mount...
bid開政府野 d 公司先大獲, 今年想買野要忍忍手,做到野就算,有d野無財力唯有用勞力搭夠... 例如想換輕d細件d架生
靜到震,e 期,btw 好彩本身有份full 係到頂下
如果有今次落區佢地搵人拍片做record我有興趣呀,一定好撚好笑... n年前做過諮詢會揸機,d人嗌哂交,我都差d忍唔住笑
我用過bmpcc4k再用matebone轉返用ef鏡
係就係會wide過6k super 35, 但有一個好嚴重既問題
就係個adapter既connection好有問題
每次轉光圈完個數值會冇左, 又要擰鬆支鏡再啪一次
雖然果次果個matebone唔係佢新出專for bmpcc果隻, 係普通m43 to ef speedbooster
但呢個問題真係好煩
我就無呢個問題,但感覺上用L鏡唔及m43鏡好, 除左手動定焦鏡...
你用識隻adapter?
m43用開邊堆lens?
邊隻adapter
0.64x , 係ebay買, 你睇下個list 十唔十卜你d鏡... m43用pana奶1260, 手動鏡就有舊菜頭同leicaR... leica m舊鏡唔太work, 放大成2倍無癮
題外話政府野點bid法? 佢會招標 係邊到搵?
咩網有招標睇?
政府每個部門都有個網站 有冇集中一個網招標架?
依家對呢行真係有d迷茫
畢業無耐 成日聽d朋友講依家好唔掂
行又未入到 都有d想轉科
You’re not alone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞