|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
電->駁外置電
storages->可以用SSD, cfast
XH1 $8000 連35mm 1.2鏡 無線閃光燈 直倒 4電 極新 行貨有保
https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=7873135

4K 防抖 High iso 巨量電
唔知有冇人會理你
快門唔係fps 呢啲咁基本嘅嘢你一search就有
快門控制入光時間
鏡頭就好多焦距嘅 不過有啲係經典焦距 例如 24 35 50 85 135 200
RAW同Log等其他師兄答你
呢邊有冇S1H user
研究緊轉會
我都唔係話好識,但試下答你,交流下
1.快門既你首先要明影相既原理先,會易明啲
未明快門就諗fps會亂哂concept
2.相機分lens主要係睇個焦段,功能,光圈,無話分幾多既,啲廠會出用家想要既lens ,主要黎講大路一定係分左焦距先,之後光圈,之後就功能嗰啲。
3.以我所知,拍log其實係raw既其中一種分類,唔同機有自己一套既log制式,例如c-log s-log v-log 再深入啲會有prores raw嗰種,因為原本影片係會受到破壞性壓縮引致內容數據少左,亦因為咁令file細左方便啲,但用到專業級既影片製作就需要大量既後期製作彈性,好似相片既raw檔咁。例如你拍嗰陣受某因素影響,後製可以調整翻好啲嚗光,色溫嗰啲基本野,深入一啲就係你想條片帶出咩風格就要係色調嗰度搞,如果就咁拍非raw/log ,mp4嗰啲再後期大幅度調色,因為本身個檔案保留到既數據太少,夾硬搞會變到一舊舊,啲細節無哂,更莫講到色準。
有錯請指教
S1R
不過我講緊既”raw”係用極表面既方法解釋,真正既raw只係一啲數據,唔係一個影片既檔,至於log,係一個可以令你拍得更加高dynamic range既一種格式,基本上黎講其實係完全兩樣嘢,但用普通非專業既認知黎理解就會非常似
其實兩樣野真係唔可以一齊講, raw係其中一種影片檔案格式 eg. red raw, arri raw, blackmagic raw, 常見既普通格式:mp4, mov etc
log係一個color profile, clog, vlog, slog, 仲有其實平時大家相機影相果d咩 自然,人像,風景都算係color profile既一種
所以兩樣野唔可以一齊講的
都啱,不過你講嗰種好似係raw既類型,但我上網見raw好似唔算係格式但red raw嗰啲又應該真係格式黎
raw都有分唔同格式既, 有d機用dng, red就r3d etc...
明白
影片製作業寒冬...
乞食中.....
大家拍片係咪用manual focus多
定係有專人做focus puller
通常都係自己做啦
有錢咪請人幫你跟fo囉
哪有錢請人做
如果頭炮FF,應該係ursa mini先掛,應該usb駁ssd la, 都唔算貴... 係個evf萬幾蚊... 不過新機仲跟er mount真係含得撚... 起碼S 或rf mount... bmd最大問題係多bugs, 經usb駁ssd可以無反應,format完張咭錄完野電腦又讀唔到但部機又睇到wor... 用recovery software先搵到card同file... update左firmware又無事... 頭一水機個firmware穩定性差d, 畫汁就真係滿意
拍片燈
同Stabiliser 邊個型號係大路嘢?

新手求救
stabiliser 係指gimbal ? gimbal入門可以試下zhiyun,平得來都好用
你係手機定無反?

拍片燈睇你想買portable果d 定係成大舊棟係度果d
唔該巴打!
啱啱爬咗文 應該買crane plus二手
有冇特別野注意
燈有好多類型,soft light , spotlight,要睇你要求係點喎

呢支啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞