|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
人地個project未出街點拎出黎比大家討論
討論下d客啦不如
小學雞先叫人討論shooting board
同埋就算條片出左街 shooting board呢D野都唔會隨便拎出黎討論
"呢個shot 硬係爭D野....但講唔到係乜....."
留名學野
自學緊FCPX
想拍Tower of Turkey, Sam Kolder, Benn tk果type既旅行片
拍攝現場,細客乜柒都話ok
到post pro大客揸fit就乜柒都話唔得掂,打倒昨天的我
大翻佢轉頭 “就係爭啲識欣賞佢嘅眼光”
所以ppm 個製片一定要夠狠
連條眉都mark 低比佢proof 過
唔係到後面玩多十倍錢先完到事
香港啲閪客真係屌十次都唔夠
我腦細就係咁,但到佢講到出口話加咩
唔係老土到爆,就係唔合條片邏輯
一句講晒就係越整越衰
你腦細同我腦細係咪同一個人黎
係咪同一個人就唔知
不過應該係同一類人
白紙 可以點接觸呢一行?
我腦細最正嘅地方就係話我執色執得唔準,跟跟手坐左落我位度tune到塊面紫色然後同我講係咪好好多,佢走左之後我即刻undo再send畀客
留名,睇邊到自學,用慣左pr,用fcpx好唔就手咁但都要學
機用定燈用?燈用就是但啦
manfrotto有隻死人led燈仔好似撚偏食,用副廠led成日會熄
想買L電 有無好推介?
機用定燈用?燈用就是但啦
manfrotto有隻死人led燈仔好似撚偏食,用副廠L電成日會熄
用緊2014 mba剪咋
諗緊遲啲砌部機轉premiere定買mbp 兩邊都學

但我拍片係用gopro+手機gimbal
想儲錢買xt3先
好扔本
我腦細無論任何project 都要個畫面好豐富
係任何project 唔理主題
總之要密質質咩都加晒落去
然後令到成件事變得好混亂
緊係一部mac裝晒pr同fc啦

另外拍片唔太建議富士
個人覺得C或S會比較好
我見xt3 4k有60fps先考慮
睇好多review除左冇ibis冇其他大缺點
貪佢影相拍片都ok 外型又靚

Btw a73 計埋鏡果啲好似好貴
出黎做野冇耐afford唔到
部mbp upup下埋單都好似兩萬四

A73喇 btw gh5都仲好靚
mbp遲下先算啦 繼續用住老爺mba先

Gh5都有考慮但計埋影相xt3好似靚啲又平啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞