|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
nice, 未用過eva, 我記得佢同bmd ursa mini同期出,有人話bmpcc4k 同GH5同一粒sensor, 唔知eva同ursa mini係咪
bmpcc4k我記得係imx294 gh5s係imx299
硬件一樣 但個采樣模式唔同

ursa mini用邊間cmos我無留意開
p記果粒應該就佢同towerjazz間聯營公司整
之前VariCam系列都係towerjazz整開
長知識了
其實cmos就基本決定左你部機個進光量, dynamic range, 像素, 訊噪比, Max Frame rate, rolling shutter, 續航 同紀錄用幾多bit adc

咁當然大部份廠商都會因為部機個定位lock起左好多功能

但好似Z cam, BMD, Fuji, P記 依幾間野幾乎都係谷盡粒cmos性能
Sony Canon嘅product line分得太開
SONY同CANON中至低階既拍片機比bmpcc同zcam頂死晒啦
真。。。一萬唔駛拍到raw真係玩曬
剪走果D errr arr 咁...剪死人
多errrr都唔係問題,最驚係啲語癌人士要幫佢地重組句子
Gh5s 拍片嚟講無得輸

正常一粒正廠電可以用大約2個鐘

加番個ef x0.71 可以用番canon 鏡
窮撚既用唯卓
有錢用metabones
Bmpcc 6k同fs7 大家會點揀
做咩多
我就棄GH5換XT4嘅

BTW GH5+Metabones 0.71有冇巴打岩
仲等緊派貨
都係貪XT4有可用嘅AF 同埋4k60都有10bit
而且轉接個AF都唔差 唔洗下下食貴鏡
加上影相fuji都好d

高感就應該好少少咁
GH5 1600可用 XT4 4000可用 計埋metabones同fuji虛標iso應該差唔多水平
不過大底優勢 暗位XT4無咁多噪點

反正公司有多部GH5同EVA1 自己機緊係整部方便d嘅
好難揀
6k可以拍raw
fs7有xlr input,電池比較好
Flog 如何?
成日前後hunt, 痴唔實個人面/subject
自己上youtube睇試片啦,或者借機試
因為每人既用法都唔同

有心機慢慢拍既,用GH5無問題,好多製作都用manual foc
加上M43係萬能插, 鏡唔使擔心。
但係如果係一兩個人run and gun,拍紀錄片/新聞style既,個AF好重要,就其他牌子好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞