|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
其實而家要學剪片緊係學davinci resolve all
機頂mon好少見人用到4k
多數都係1080p
就算啲助手用嘅702都係1080p而已
你俾唔俾得起錢先?
平價到貴
Desview
Feelworld
Apture

Small hd focus
Atomos ninja v
Blackmagic
Portkeys

Shogun 果堆
Smallhd 702果堆

Tvlogic
A6400用atomos shinobi hdmi ver夠哂啦
List 曬比佢 由佢自己揀呀嘛
多到數漏左 shinobi

唔知佢要唔要再駁發射果d
Ninja V 如果普通用就唔推介
Chur電Chur到痴線
如果要output埋prores422係咪淨係得ninja v做到
有冇師兄比較過
Bmpcc 6k 同Red Dragon-X 6K 畫汁爭幾遠?
去到呢到我覺得Red係貴在Reliability同個牌頭
唔通俾成球嘢你拍廣告用機仔拍咩
Portkeys好似有隻$1000左右嘅有齊waveform peaking
Blackmagic 果個好似都做到
Ninja v 我用緊 我覺得同702差不多
但最好配埋sdi out
風扇聲會唔會好大聲
之前就係頂唔順太大賣咗
$2000比多少少有shinobi
上面既portkey or desview新出隻r5都幾正 有得插卡落lut

https://www.facebook.com/243945999280126/posts/1112100522464665?d=n&sfns=mo
Blackmagic果隻好似仲貴過ninja
Btw 以前租過ninja黎用 chur電chur到傻兩舊L電完全唔夠用
我唔係真係接大Job
不過自己用過幾次BM覺得好多小麻煩
純粹平同色靚(不過好主觀)
Red機就只係用過一次但感覺還好
黎到2020年唔知仲值唔值得買
有V mount 電你都唔用
agger
可以的話 駁粒550假電落vmount算啦 一勞永逸
任何Atomos 產品,唔用V Mount 電出

都只會係一小時一粒L電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞