|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
巴打點解放 唔岩用?
我諗住儲多陣錢等有16-80mm kit先買
原本諗住買嚟出街買咗翻嚟又懶影
諗住連埋ef adaptor $8000睇下有冇人要
如果想拍Sam kolder果類
冇ibis會唔會影響好大
一定要上gimbal拍野
一定會㗎喇
佢啲shots多數都落gimbal + high speed咁拍
我知拍啲比較動態/hyperlaspe多數要上
但如果一般拍footage整transition
由遮掩物開始運鏡 拍完主體然後再一野拉去另一個掩體再接另一條footage做轉場果類
鏡頭防震夠唔夠用

我主要都係旅行先拍下
想好似watchtower of turkey果種影啲當地人同事
下下上gimbal好似好引人注意 好大陣象
而且影相唔方便
用手腳囉動作快啲加拍high speed
翻去拖翻慢啲手震應該就唔會好覺
外錄先有 4:2:2 10bit
gh5好似內錄就有

專攻拍片建議gh5

利申XT3用家
後期初哥LM
精通pr算啦 fcp真係
想問下平時用開prm既,pulgin你地平時邊到入手
好多都唔岩心水
我見好多requirements 都話要識埋fcp咁
基本認識係要既
而家prm19其實好鬼勁
好多effect直接係pr都做到

btw我都係上年fg做左成年 ft 剪片
個價就……唔好提,不過跟到個全能好老細,學到好多野
而家識到人接freelance剪真係好賺好多
我都唔知點再去接多d freelance
同埋自己剪死左一類片搞到冇乜機會剪下其他
想下有冇人有calibrate atomos mon嘅calibrator?
隻ninja flame用得耐,嚴重偏色,仲有冇得救
本身拍+剪體育出身,而家轉左環境要做多幾範,覺得自己係零
instagram 咪得囉 搞黎搞去做乜
仲有一年grad, 上面啲巴打講到咁, 真心有啲愁
宜家連INTERN都唔知點算好
拍廣告d fd已叫救命
諗住膽粗粗試下寄email去 onecool cut同紅線,睇下有冇機博intern
近呢個月完全冇收入
想做後期要學好DaVinci
紅線製作?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞