|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
依家sd 個degree係咪多數HKDI /ive 升上黎
讀書對入行真係無用,最多係識啲好basic既野...
不嬲
Pish
有心想做電影剪接既人唔好再用fcpx同pr啦 直接學用avid

想知再講

利申: 電影後期人
係?
我見鄺sir都係用fc咋喎
好多電影剪接都轉緊用avid

一黎fcp7 新os已經唔support 同咪fcp7太多問題 一套電影黎講 剪到差唔多埋尾個project有大量materials既時候開個project都講緊10-20mins

pr就太多bug 普通到連show timecode都會唔啱

fcpx 個file management太差同咪output岀黎個xml/edl經常岀錯

所以淨低係得avid係行內認可穩定同好用
老前輩用慣fcp7 好難無啦啦轉software
TVB剪avid 嗰邊好少請人
成日話s3會打死fs系列,師兄呢個世界係會進步,所有野都係睇market,今日s3打死fs7ii,聽日咪岀番部fs7iii平衡,追唔切係你問題,廠商無責任幫你諗埋你部fs7ii點算。bmpcc 4k啲人貨都未到手,6k又話岀,要用嘅咪又係照買。

利申我就等部s3等左4年都嚟,雖然隔離廠岀咁多怪獸,但我依然對佢好有期望,佢係要你等起碼叫唔係hea9你求其放部垃圾岀嚟。

假如佢真係岀部垃圾岀嚟,你當我上面無講過
根本相機同DV係2個世界
【教學】將Facebook/Youtube 影片文宣轉換成Twitter 文宣
https://lih.kg/1537277

1. 註冊Twitter 帳號。
2. 找到要post 上Twitter 的影片。
3. 複制facebook影片連結貼上到以下網頁 (需要登入及縛定Twitter 帳戶, facebook影片分享必需是公開)。

https://transferring-videos.com

4. 等待轉換時輸入英文標題,及加上 #chinazi 等 hash tag。
5. 選擇發佈至 Twitter。

6. 【重要】我諗大家嘅Twitter應該都冇乜人follow, 記得copy自己Twitter post 嘅link, 然後貼上到名人的Twitter post 上!

我做咗幾日已經多咗好多外國人睇,甚至開始有支那打手過黎留言。
Pish
配樂係咪香港好難揾人做?同埋好貴?
Tui
BMPCC4K路過

巴打拍開d乜
最近拍左三個月記錄片
部機我覺得幾滿意,以下cap圖全部12:1 BRAW
Davinci reslove 做colour grade
Braw最開心係後期改iso同WB

幾正喎
除左近三個月呢條紀錄片之外平時拍開咩
主要揸筆,間中拍下商業短片,wedding維生
玩過幾條短片比賽,本來今年入左IFVA但大會延期啦
我比較少跟機燈/導演組,有時去撈下道具,跟下場咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞