|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
收皮好撚耐

用GH5都唔撚用佢
廣告都出埋

有乜問題

利申:T3兩部 H1一部一齊拍
新手唔係好識
唔係400好過100咩
但400剪片對部腦要求會高啲
我係話你買富士要求高嘅就買啦

Sony出到R4都係100 M咋完全冇進步過
大把啦,而家阿豬阿狗都話演員
拍個d乜乜柒柒旅遊KOL美容KOL先大鑊
近排用左幾次BMPCC 4K感覺良好
係個metabone有D煩
個光圈成日冇左
轉用bmpcc6k,metabone都唔駛,諗起就開心
網路得杜汶澤有班專業research writer,其實production 都好差完全唔識take shot,剪片節奏又拖(不過viutv都係)

依樣一定差過大台

編劇一定全部一pat屎
諗緊入唔入手6K
不過佢好仆街
6K只可以拍佢個RAW
4K又只可以拍prores, 拍唔到RAW
其實台都唔好得去邊,好多research都係鳩之孖碌,啲所謂導演又乜都唔識
最撚憎就係見到啲懶大支嘢嘅奀星,之前遇到個叫楊家寶,喺大台做啲二打六,導演都叫唔郁,呢樣唔肯嗰樣唔制
佢淨係可以拍一個格式?
不嬲都係劇本行先,可惜而家香港啲人本末倒置
大台入面點都有人保佢

有D垃圾次次開廠外景比人屌比監製照肺可以都可以唔改
唔係而家,係不嬲都係咁,全香港最賤個位就係編劇
討論下器材姐, 唔使下下拉去劇本到既
因為blackmagic想推自己個raw
所以6K部機你拍6K只可以拍RAW唔可以拍prores, 但拍4K果時又掉轉, 只可以拍prores唔可以拍raw

但係bmpcc 4k又唔同, 佢可以係4K拍raw或者prores
做得6k呢d級數,應該全raw比後製啦
我意思係佢應該將6K部機拍4K果時都加可以拍RAW/PRORES, 唔明做乜限死左, 不過應該係佢地市場定位啦
可能人地覺得拍4k唔配有raw
但佢部BMPCC 4K拍4K果時又可以RAW或者prores
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞