|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
上司:
我覺得靚,連大老板都覺得靚
只係黃色底的super...
可以改綠色嗎?

明白曬
即於幫佢改做防暴綠加元朗白
掂。
你愛來做乜先
如果只係因為唔夠大對focus
咁買隻freeworld 就夠用
有冇人放bmpcc 4K / zcam e2/ zcam c2
窮拎想買二手
你係咪指sam kolder個類旅行片?

素材就見到覺得擺到入片既野就會影
初初既話 建議你plan左先 揀好歌 諗定d shot既motion
然後去到就有幾多影幾多
到你剪既時候先發覺唔夠footage會抌春

我帶2部機 1635 50 70200
Drone
玩水就帶埋gopro同潛水相機
會拍片同影相
但我旅行既目的好大既部份係為左拍片
想試下拍個一類短片
但想問用相機拍片,有冇話用咩setting ?
因為剛入手相機,唔知點set個機,係YouTube 冇乜人介紹錄片既野,英文既我又睇唔明

巴打有冇作品 留個Tg傾下?
我會帶兩部相機 14.8 24-105 70-200
不過主要係for timelapse
錄片就drone同osmo pocket
主要快門double frame rate
光圈就睇你想要幾多
iso盡低

https://t.me/az5928
atomos shinobi
Amazon買2.5k
iso未必愈低愈好
要用翻部機本身個native iso先可以maximise個DR
同影相一樣道理
各位清點睇canon c100
依加二手6k有部

除咗冇slow mo係咪完美?
apsc,畀着我買部二手A7SI好過
撚pr撚到咁上下應該再自學fcpX定7
而家都係接台仔d job剪下highlight唔夠食
自學左個幾月就自告奮勇去幫人剪咁岩佢又受 叫做keep左幾個月
但想係香港搵番份full time, 好少見人請純剪
點收費?
一定係X
我收好平咋 剪一條10分鐘你當700蚊港紙到
前面見好多人話7好過X既
蝕到
計唔計特效?好似康熙來了個啲熒幕跳字
拍開event 婚禮
買個smallrig 抽住黎handheld會唔會方便啲
平時用單腳
加埋effect 字幕剪10分鐘
我覺得$2000up都唔過份
台仔你收佢地咁貴搵鬼剪 佢地又唔係搵香港人工
咁你而家新嘅OS裝得到你先至再講啦
d 人用開唔敢試新嘢姐
z6 z7 拍片都冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞