|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|

1001 回覆
72 Like 3 Dislike
早排D L電老化到一插落去即刻10% warning
換左批副廠新電
出奇地好用可以屌2粒鐘以上
有電量顯示+USB IN OUT
有興趣自己搵下
好少用atomos啲野
平時好多野都係用開vmount出550假電
5吋嚟講都ok
我有隻feelworld 5吋 唔記得咩型號
會有偏紅問題
自己玩拍片,a6600定xt-4好
$多6600
都無既
XT4 la
所以bmd直插V電,同時有hdmi, sdi真係方便...
X-T4可以用菲林色,已經有少少電影味,又可以F-log
但係Sony A6x00,多數人都係slog3/HLG再返去調色

自己諗下想唔想花時間學調色
講spec一定xt4 但ibis嗰度有test做過d角位會浮,sony就自然d
a6600 ibis個效果就好評劣評都有
但davinci resolve sup 唔supper F log,定要等之後更新?
會唔support咩? 笠個F log轉 rec709 官方luts 咪得?
其實依個ibis問題間間廠都有 我部GH5用等效17mm左右嘅超廣快pan都好明顯下

不過比我會買xt4 防震睇review同P記差唔多水平 邊行邊拍footage都可用

加埋10bit 4k60 sony食塵啦
我都唔明點解個spec可以差咁遠但係all i 定long gop?
4k24 25 30有All i或者Long Gop
4k60得Long Gop

Sony 部FX9差唔多十皮都係比FF 4K30 S35 4K60你
6600一皮野機仔想有d咩
唔知sony想點 但宜家個限制好似就係去到4k60就無alli咁gh都係long gop
等sony fx6算
雖然又係買咗無工開
SONY變左牙膏廠
下放哂sony咪含撚囉⋯⋯

有鳩人買FX9

Sony冇死錯人架⋯⋯
唔會掛。。。一係就等fs有進一步先會比alpha上
記住6600係玩具咋,唔係camcorder
4k60 all i比左你咪又去到成800Mbps 邊道搵位放#no
GH5 400Mbps我都係用過一兩次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞