[IVE] I大討論區(5) 出左gpa喇

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
巴打想問下呢

我year 1 岩岩先完sem 1 gpa 3.8

有無得拎獎學金?

要自己申請 定係 等學校通知?

好似係要完左個一年 睇CGPA再自動中獎

你sem2有3.5以上就有一萬
有冇人同我一樣好珍惜ive既同學
因為我中學果時係靜到pk
然後retake dse,再因為一d個人問題冇讀返書做左兩年野
到2016年9月正式讀返書,雖然個人都係唔太多野講,但心入面其實好感恩,有一班on99既同學
只是出黎做過野既人先知道讀返書係幾咁幸福既一年事

同感
但我fail到

巴打努力啊 未盡過全力都唔好叫自放棄

盡過力 結果收成同預期唔同 好絕望啊哈哈哈

巴打有3.5, 仲有4個sem可以追

雖然係好絕望但係都無得放棄
邊敢去死啊
日後畢埋業仲有好多挑戰
點捱
雖然諗黎都晒氣
不過都係好驚

出黎做野個人要硬正d
然後retake dse,再因為一d個人問題冇讀返書做左兩年野
到2016年9月正式讀返書,雖然個人都係唔太多野講,但心入面其實好感恩,有一班on99既同學

AGGER

agger,做pt 啲人成日好有心計,反而同學係好坦白,有個句講個句

Pt都算冇咩野,full-time果d仲恐怖 明明係濕尻牛工一份,但d鬥爭已經複雜到你唔信

到到都有多定少
凡事打醒十二分精神

有啲同事好好人,有啲就好濕鳩,試過返美心倉,啲人見到有野做就即刻9衝去做,爭唔切個啲就比人暗地鬧冗員

倉呢d咪做啦
宜家做工程日日屌個廢老冷氣中工

最慘係初入職冇人教你你又on99咁企住望人地做,問人有咩要幫手,佢地就話冇個種感覺先係最慘

你yr 幾?
依家有個直通車計劃 親生仔夠分一定收
只係知bse

yr2 外校生你地直通車係幾分

呢位巴打gpa幾多呀
唔洗咁驚wo

~3,我同另外一個frd佢得2.9都想入到thei bse

點解想讀落去 bse好奇一問

巴打,你都係讀bse?我純粹覺得bse比較適合我因為我個gpa都係靠bse啲科拎a黎拉,其餘mechanical 個啲真係冇興趣

如果因為ive 拎 a所以覺得自己有興趣讀既話
咁你應該再重新認真d搵個適合既科
大學既科冇咁易 直頭難好多高分
讀上去用番同樣方法讀 好快會氣餒

我讀space hd架,而且有親戚做緊呢行,所以想讀埋thei出黎做野,始終thei講求教你實際野多個理論,所以先想讀thei

有得讀UGC 8大就去啦

唔好諗到I大實習咁巴閉,自己讀IVE都係咁話

始終thei啲課程係學到實際技巧,而依行又係靠實際技巧去做野同入行多過睇你咩u grad,不過有ugc8大offer梗係狗衝btw,好似係高登見過巴打問點先可以dse英文有3,最後巴打係咪拎到3?

你搵下thei真i大個D所謂實習既係咪真係有用先呀
有D真係HEA到爆
有個FD讀建築學HD,幾個學生去同一間公司,但係工作可以差好遠

最後淨係升到卷既細分,15年2 16年都係2
閱讀 聆聽有升分

巴打有冇諗住再retake多次dse

再take我就第3次架啦

攰啦
星期3上堂例牌帶耳筒 要跑馬

D同學叫人幫手上網買 幾撚溫馨

日校邊會有呢D

日校邊會有人識買馬

食飯聽隔離台唔識既人都係買波多

雖然我都識買馬
有無兄弟一樣sem4炒一科搞到注定要retake多一年。。細佬我灰到喊。。。

AGGER

agger,做pt 啲人成日好有心計,反而同學係好坦白,有個句講個句

Pt都算冇咩野,full-time果d仲恐怖 明明係濕尻牛工一份,但d鬥爭已經複雜到你唔信

到到都有多定少
凡事打醒十二分精神

有啲同事好好人,有啲就好濕鳩,試過返美心倉,啲人見到有野做就即刻9衝去做,爭唔切個啲就比人暗地鬧冗員

倉呢d咪做啦

最慘係初入職冇人教你你又on99咁企住望人地做,問人有咩要幫手,佢地就話冇個種感覺先係最慘

睇人做 暗地裡其實都學唔小野
btw總有d仆街係唔俾你做

AGGER

到到都有多定少
凡事打醒十二分精神

倉呢d咪做啦

睇人做 暗地裡其實都學唔小野
btw總有d仆街係唔俾你做

要你down某隻手機game app
埋堆
反工都係講運
巴打想問下呢

有無得拎獎學金?

咩計劃黎
巴打想問下呢

有無得拎獎學金?

咩計劃黎

真係冇聽過有呢D野
唔好越吹越大比假希望人地
巴打想問下呢

有無得拎獎學金?

咩計劃黎

year 2 JJ 之前收到email 報獎學金 等遲下4-5月有冇中到 再上黎同大家講
巴打想問下呢

有無得拎獎學金?

咩計劃黎

真係冇聽過有呢D野

唔係假,今日問過miss真係有
巴打想問下呢

有無得拎獎學金?

咩計劃黎

真係冇聽過有呢D野

唔係假,今日問過miss真係有

confirm 自動中獎?
獎學金D野真係唔知

因為我個班主任係成個department既獎學金既負責人黎

佢話如果班入面有邊D人係合資格任何一個獎學金佢都會係班到通知我地填form

所以我呢班根本唔洗理咁濟
獎學金D野真係唔知

佢話如果班入面有邊D人係合資格任何一個獎學金佢都會係班到通知我地填form

SEM1 真係未收過,到左SEM4先出email通知一大堆人叫填form
有冇GSD嘅朋友GPA爆到4?

我SE gpa係4

我SE gpa係4

再減0.1
如果thei bse大約收幾多gpa

本身諗住報bse,諗住應該都有錢途
但Fd叫咪入engine 話爆哂煲實唔夠人爭 讀it仲好,咁究竟報邊科好 諗住有前景有錢途就得

但ive最出名就係engine

聽聞I大嘅it都唔差

除左n展 IT 其他都

咁i大邊科it唔伏

se 實冇

本身engine fd仔冇it低入去讀會唔會好辛苦
錢景如何

就黎要揀科到依家都未掂 讀緊工程fd 但驚之後讀上去工程又唔掂 真係讀工程又唔知揀咩有好出路 其他科又更加驚冇出路 因為ive出名工程 希望咁多位師兄比下意見 前路茫茫
獎學金D野真係唔知

SEM1 真係未收過,到左SEM4先出email通知一大堆人叫填form

拎左三個獎學金但無填過form
有乜form要填

同感
但我fail到

巴打努力啊 未盡過全力都唔好叫自放棄

盡過力 結果收成同預期唔同 好絕望啊哈哈哈

巴打有3.5, 仲有4個sem可以追

愈後愈難點追
利申:讀到一半得3.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞